en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1 JAZZ Ella Fitzgerald. Something to Live For

22/10, Flagey, Brussel

Alle standbeelden, postzegels, Grammy’s – 13 om precies te zijn – en medailles ten spijt is er geen beter eerbetoon aan Lady Ella dan de documentaire Something to Live For. Haar stem en uitzonderlijke scat-vermogen zijn bekend, haar bijzondere samenwerking met Louis Armstrong, Count Basie en Frank Sinatra misschien minder.

www.flagey.be

2 FESTIVAL Pink Screens

26/10 tot 3/11, Cinema Nova, Brussel

Het ’trans-jeannet-pot-bi-hetero-enz-publiek’ dat Pink Screens voor ogen heeft, wordt weer in de roze watten gelegd. Van de energieke rockopener Itty Bitty Titty Committee tot de ontroerende afsluiter Auf der anderen seite biedt de 6e editie van het Alternatieve Gender Festival zoveel subversieve queer cinema dat zelfs Elton John er haast straight uitziet.

www.pinkscreen.org

3 FILM Helvetica

26-27-30/10, cinema zed, Leuven

Een documentaire gewijd aan een simpel lettertype? Toegegeven, het klinkt niet echt overtuigend, maar de tegenstrijdige meningen over afkomst en betekenis van Helvetica maken deze verbazend boeiend, controversieel en grappig.

www.cinemazed.be

4 CONCERT Les Rita Mitsouko

26/10, AB Brussel

Het prettig gestoorde Franse cultduo voelt zich hier thuis. Na de vijf Belgische triomftochten eerder dit jaar wil Les Rita Mitsouko nu nog eens de AB uitverkopen met zijn eigenzinnige oeuvre dat bijna dertig jaar overspant. Oui, oui, C’est comme ça (Ah la la la la).

www.abconcerts.be

5 EXPO Karl May. Imaginäre Reisen

Tot 6/1/08,

Deutsches Historisches Museum, Berlijn

Wie zich de heldendaden van Winnetou en Old Shatterhand met evenveel ontzag wil herinneren als tijdens de spannende uren onder de eigenhandig in elkaar geflanste tipi, trekt beter níet naar Berlijn. Al is het wel vermakelijk dat de man achter de grootse avonturen nooit in Amerika is geweest, het raden had naar de wildheid van het westen en zelf een boef was.

www.filmfestival.be

6 EXPO/ARCHITECTUUR The Void

Tot 30/11, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

‘Leegte’ als modewoord lijkt misschien vreemd als het om architectuur gaat, maar voor de Portugese architecten Gonçalo Byrne en broertjes Aires Mateus is het de enige echte optie. Reusachtige maquettes, talloze plannen en foto’s tonen de projecten van twee bureaus die door hun nadruk op ‘negatieve ruimte’ in eigen land hun stempel drukken.

www.bozar.be

7 FILM Ken Jacobs. Star Spangled To Death

20/10, Argos, Brussel

Bijna vijftig jaar van zijn leven heeft Ken Jacobs eraan gewijd. Magnus opus is dus letterlijk te nemen: met eigen beeldmateriaal en stukken documentaires, cartoons, musicals en voorlichting formuleert hij zijn kritiek op een ‘gestolen en gevaarlijk uitverkocht’ Amerika in een marathonzitting van zes uur.

www.argosarts.org

8 FOTOGRAFIE Hana Jakrlova. Big Sister

Tot 13/1/08

Hana Jakrlova’s impressies van het chique Praagse ‘vrijetijdshuis’ zouden stevige porno kunnen opleveren, maar doen dat verbazend/spijtig/gelukkig – schrappen wat niet past – niet. Met enig gevoel voor discretie concentreert ze zich op fragmenten van de bezige lijven. (Foto: Internet brothel in Prague uit de serie Big Sister )

www.museephoto.be

9 BOEK Bunker Spreckels. Surfing’s Divine Prince of Decadence

Nu uit, Taschen

Het is het klassieke verhaal. De stiefzoon van een bekende Hollywoodster – Clark Gable – toont zich een groot surftalent, maar gaat te jong ten onder aan zijn eigen excessen. Minder klassiek: twee van zijn vrienden legden zijn laatste maanden vast in woord en beeld.

www.taschen.com

10 MUZIEK CongoBOZARville

20/10, Bozar, Brussel

De verrassend opzwepende rock-‘n-rollers van Konono No.1(foto) zijn slechts enkelen van de Congolese muzikanten die van het Paleis voor Schone Kunsten even CongoBOZARville maken – maar wel de enigen die op Björks laatste plaat Volta te horen waren. Concerten, ateliers, lezingen, films en dansvoorstellingen bieden je het beste van de hedendaagse Congolese muziekscene.

www.bozar.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content