Vanaf volgende week stuurt Canvas in het nieuwe komische programma Een Laatste Groet (zie een interview met presentator Bart Peeters in de tv-pagina’s) enkele BV’s naar het hiernamaals. Benieuwd of de tekstschrijvers afscheidsredes hebben bedacht die even memorabel zijn als de laatste woorden van deze vijf filmpersonages.

‘ROSEBUD’

Wie? Charles Foster Kane

Waar? Citizen Kane (1941)

Ongetwijfeld een van de bekendste laatste woorden uit de cinemageschiedenis, uitgesproken door krantenmagnaat Charles Foster Kane op zijn sterfbed. De zoektocht naar de betekenis vormt het verhaal van Citizen Kane, het regiedebuut van Orson Welles en een van de meest bejubelde films ooit, ook al is er op het moment van Kanes dood niemand aanwezig in zijn kamer en zou zijn laatste woord dus eigenlijk verloren moeten zijn gegaan.

‘DAISY, DAISY, GIVE ME YOUR ANSWER DO, I’M HALF CRAZY, ALL FOR THE LOVE OF YOU’

Wie? HAL 9000

Waar? 2001: A Space Odyssey

Hij moest de perfecte computer voorstellen, maar als HAL 9000 in Stanley Kubricks sciencefictionklassieker de bemanning van de Jupiter Mission begint uit te moorden, wordt hij door een van de astronauten uitgeschakeld. Het laatste wat er te horen is, zijn de lyrics van een kinderliedje, Daisy Bell.

‘OH, GOOD. FOR A MOMENT THERE I THOUGHT WE WERE IN TROUBLE.’

Wie? Butch Cassidy

Waar? Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Bankrovers Butch Cassidy en de Sundance Kid hebben hun toevlucht gezocht in Bolivia, maar worden daar in het nauw gedreven door de politie. Net voor ze besluiten al schietend te ontsnappen, vraagt Cassidy aan zijn collega of hij Joe Lefors – de agent die hen al de hele tijd probeert te klissen – heeft gezien. Als die zegt van niet, reageert Cassidy met gespeelde opluchting, waarna beiden naar buiten rennen en een hagel van kogels over zich heen krijgen.

‘YAHOOOOO!’

Wie? Major T.J. ‘King’ Kong

Waar? Dr. Strangelove, or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Nog een meesterwerk van Kubrick, een satirische oorlogsfilm waarin de VS en de Sovjet-Unie per ongeluk in een kernoorlog verzeild raken. Op het einde gaat de geschifte majoor T.J. Kong rodeostijl op een atoombom zitten en terwijl die naar beneden stort en de wereld zijn einde tegemoet gaat, hoor je hem ‘Yahooooo’ roepen.

‘COME BACK HERE, I’LL BITE YOUR LEGS OFF!’

Wie? The Dark Knight

Waar? Monty Python and the Holy Grail

Een van de grappigste laatste woorden, uit de parodie op de Koning Arthurverhalen van Monty Python. Tijdens een tocht door het bos raakt de koning slaags met de mysterieuze Dark Knight, een ridder die echt van geen ophouden weet, ook al raakt hij zijn beide armen kwijt (‘It’s just a flesh wound!’) en is hij op het einde gereduceerd tot een torso met hoofd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content