Volgende week gaat in Gent The Producers in première, de Vlaamse musical naar de bekende film van Mel Brooks. Daarin zetten enkele Broadwaybonzen het pronazistuk Springtime for Hitler op touw, in de hoop dat het grandioos zal floppen en ze met het geld van de investeerders kunnen gaan lopen – een plan dat in de soep draait als de musical een succes wordt. Als u dacht dat Springtime for Hitler wat vergezocht is: de volgende projecten zijn wel echt gemaakt, mét de bedoeling om succes te hebben.

THE DAY THE CLOWN CRIED (1972)

Holocaustdrama van Jerry Lewis over een circusclown die in Auschwitz gedwongen wordt om kinderen te entertainen op weg naar de gaskamers. Dit persoonlijke project van komiek Lewis – hij schreef mee aan het scenario, regisseerde en speelt de hoofdrol – is een van de meest beruchte verdwenen films uit de geschiedenis. Na de opnames ging de tape in de kluizen van de studio en sindsdien heeft nauwelijks iemand het resultaat gezien. Zij die het kunnen weten, zijn formeel: The Day the Clown Cried is zo fout dat hij beter verborgen blijft.

HEIL HONEY I’M HOME (1990)

Een Britse sitcom waarin het wel en wee wordt gevolgd van het getrouwde koppel Adolf Hitler en Eva Braun – en van hun buren, Arny en Rosa Goldenstein. Heil Honey I’m Home was vooral bedoeld als parodie op Amerikaanse komische reeksen uit de jaren vijftig als I Love Lucy, maar die boodschap kwam niet echt over. Gevolg: een hoop controverse en na nauwelijks één aflevering werd de serie alweer van het scherm gehaald.

DEAR FRIEND HITLER (2011)

Een Indiase film over de relatie tussen Hitler en Mahatma Gandhi, die de Führer eind jaren dertig twee brieven schreef – telkens met de aanhef ‘Dear Friend’ om hem te overtuigen geen oorlog te beginnen. Bedoeld als een historisch drama, alleen bevat de film een resem musicalnummers en worden Hitler en co door Indiase acteurs gespeeld. Na een screening in Cannes vorig jaar omschreef The Hollywood ReporterDear Friend Hitler als ‘onbedoeld grappig en verschrikkelijk incompetent’. De film flopte in India.

IRON SKY (2012)

Tegen het einde van WO II lanceerden de nazi’s een ruimteschip, zodat ze aan de achterkant van de maan de geheime basis Black Sun konden bouwen. Ruim zeventig jaar later keren ze terug naar de aarde om hun werk hier af te maken. Dat is het concept van de Finse nazikomedie Iron Sky, die grotendeels gemaakt is met donaties van gulle sf-fans en die in april in de zalen moet verschijnen.

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content