EEN EIGEN HUIS

Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Een hamertje, een beiteltje en een zaagje: u hebt toch net iets meer nodig voor een verbouwing. Ole Thorstensen doet het meticuleus uit de doeken.

Verbouwen, het moet – naast ontrouw en kinderen – een van de zwaarste relatietests zijn. Honderden beslissingen, discussies over de uitvoering, een geplunderde bankrekening, vertragingen en leven in een lawaaierige bouwval waar vreemden binnen- en buitenbanjeren: je zou voor minder van het dak springen. Dus roep je, in weerwil van alle klusprogramma’s en glanzende Ikea-catalogi, best de hulp in van een vakman. De Noor Ole Thorstensen is uw man.

In zijn Dagboek van een timmerman volgt u zijn werkzaamheden op een zolder ergens in Oslo. De kinderen van de familie Petersen worden te groot. Even dreigde een verhuizing, maar toen kon het gezin de oude zolder van hun appartementsgebouw kopen en die moet nu gerenoveerd worden. Daar komt nogal wat papierwerk bij kijken. Thorstensen somt het allemaal netjes op. Architecten, bestekken, vergunningen aanvragen, bouw- en milieu-inspecties ondergaan, veiligheidsplannen opstellen: nog voor de eerste nagel geklopt is, ben je al een jaar verder. Maar Thorstensen kent zijn vak en hij blijft rustig onder de tonnen administratie die hij moet verstouwen. Geduld – niet overhaast te werk gaan – is één van zijn eerste lessen. Want dit is Oslo. Een zolderdak is in een sneeuwklimaat van levensbelang. Eén vlokje is vederlicht, maar een sneeuwstorm kan voor een drama zorgen.

Het is mooi om te lezen hoe precies en doordacht hij te werk gaat. De ambachtelijke wereld die hij schetst is voor velen een raadsel, maar met ruwe timmermanshand leidt Thorstensen je binnen in een universum vol exotische houtconstructies. Terloops gaat hij dieper in op de bedreigde positie van zijn stiel. Grappig is de discussie die hij in een bar aangaat met een gedupeerde bankier: de man koos bij zijn verbouwingen voor de goedkoopste oplossing en komt zijn problemen venten bij een biertje. Thorstensen legt hem haarfijn uit dat het zijn eigen schuld is: je hebt Polen ingehuurd omdat je gierig was, en nu kom je af met xenofoob geklaag. Thorstensen wijst de immigranten niet met de vinger – zij werken onder enorme tijdsdruk voor een hongerloon – maar het kapitalistisch systeem dat arbeid en product van elkaar heeft losgekoppeld. We willen een kant-en-klare oplossing, we zien het verborgen werk niet meer en schatten dat dus niet naar waarde.

Ook over Ikea doet Thorstensen zijn zegje: op zich niets mis mee, degelijk product, maar het is tekenend voor onze geëgaliseerde smaak en onze tomeloze vernieuwingsdrang. Ja, Ikea gaat snel stuk, maar u wilt ook elk seizoen iets anders dus speelt Ikea enkel in op uw wispelturigheid. Betaal dus voor kwaliteit, maar koop eerst dit zachtmoedige boekje. Misschien verlicht u er de eerste verbouwingsstress mee.

DAGBOEK VAN EEN TIMMERMAN***

Ole Thorstensen, Lebowski (originele titel: En snekkers dagbok), 224 blz., ? 19,99.

RODERIK SIX

CENTRALE ZINNEN

Ik houd van zolderverbouwingen. Je begint met iets ouds, alles wat je aanraakt heeft een geschiedenis, en je eindigt met iets dat totaal anders en nieuw is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content