Een deugddoende marteling

MAURO PAWLOWSKI (links) en zijn gruppo: asociaal feestorkest.

Een dodelijke mix van seventies hardrock, eighties noise, grungemetal en aan Zappa verwante ongein? Dat kan enkel Gruppo di Pawlowski zijn.

Onlangs werd de coolste gitarist des vaderlands nog feestelijk uitgewuifd door zijne goddelijke voorzienigheid. Fijn, want zo krijgt Mauro wat meer tijd om zich over zijn 1001 andere projecten te buigen. Van Maurits Pauwels naar de muzikale artillerie van Gruppo di Pawlowski: voor de bijna 46-jarige alleskunner is het slechts een kleine stap. En ook al is het sextet, met oudgedienden van Sukilove, Dead Man Ray, Black Cassette, I Love Sarah en The Rott Childs, een echte groep, de naam laat geen twijfel bestaan over wie als frontman de lakens uitdeelt en de blikken vangt.

Neutral Village Massacre, het debuut van de Gruppo uit 2014, werd nog vastgelegd in Chicago met Steve Albini. Op In Inhuman Hands neemt Micha Volders de honneurs waar, en met verve. Qua sound steunt Mauro’s ‘asociale feestorkest’ op de erfenis van Evil Superstars en Somnabula. Het kompas wijst resoluut richting left field en de nummers eindigen zelden zoals ze beginnen. De muziek – het equivalent van een verwoestende uppercut – doet al net zo fysiek aan als die van Big Black, Brainiac of The Jesus Lizard.

Met zeventien tracks belooft de plaat aanvankelijk een lange zit te worden, maar al bij al serveert Gruppo di Pawlowski slechts zeven echte liedjes. Die worden verbonden door ultrakorte interludia: geschifte geluidscollages, gespreksfragmenten en, bij The Hexagram Amelias, een impliciete verwijzing naar Joni Mitchell. De songs zelf zijn gebald en trefzeker: zigzaggende, vrolijk buiten de lijntjes kleurende gitaren, explosieve drums, een bas die gaatjes in je maag boort, kregelige synths en een losgeslagen zanger die zoveel absurditeiten debiteert dat we geen flauw benul hebben van waar de teksten over gaan.

De single Honest All Night is heerlijk rammelende, in vloeibaar metaal gedrenkte synthmetal. Het donkere, door een hamerende piano aangezwengelde LTQ Blues heeft iets van een feestje in de hel. In LC over Lithuania (met echo’s van Uriah Heep!) waan je je in een kuil vol ratelslangen en Cum Sympa 1 is een even duivels als frivool kermiswijsje. Yep, Gruppo di Pawlowski neemt je alweer mee voor een halsbrekende rit op een auditieve roetsjbaan. In Inhuman Hands? Misschien. Maar het leidt wél tot een deugddoende marteling.

GRUPPO DI PAWLOWSKI ****

In Inhuman Hands

noiserock / metalgrunge

Stahlmus

DOWNLOAD

Honest All Night

LTQ Blues

LC Over Lithuania

DIRK STEENHAUT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content