Na ‘The Office’ had hij voorgoed op zijn lauweren kunnen rusten, maar Ricky Gervais zette zich aan de schrijftafel om een opvolger te maken die minstens even goed was. En hij is daar ook in geslaagd. Alles wat u moet weten over ‘Extras’. Door Stefaan Werbrouck

‘EXTRAS’

MAANDAG 5/12 0.05 CANVAS

Extras draait rond Andy Millman (Gervais zelf), een gefrustreerde Engelsman die zijn job heeft opgegeven om een filmcarrière na te streven. Door zijn leeftijd, weinig opmerkelijke verschijning en complete gebrek aan ervaring, raakt hij echter nooit voorbij de deur van de filmstudio’s. Hij blijft evenwel rotsvast overtuigd van zijn ‘acting potential’ en stalkt iedereen die hem een rolletje kan bezorgen. Kortom: een grandioze satire op roem en wat een mens er allemaal voor over heeft om er een beetje van te krijgen.

Enkele bekende gezichten spelen ‘zichzelf’ in de reeks, zoals Ben Stiller, Kate Winslet (als een vuilbekkende non) en Samuel L. Jackson. Het was volgens Gervais ‘een logistieke nachtmerrie’ om alle agenda’s op elkaar af te stemmen. ‘Ik kan nauwelijks geloven dat het ons gelukt is’, vertelde hij bij de voorstelling van de reeks.

Ben Stiller: ‘Who am I?‘ Andy Millman: ‘Either Starsky or Hutch, I can never remember.’ Stiller: ‘Was that supposed to be funny?’ Millman: ‘You tell me, you were in it.’

De BBC wou Extras uitzenden op haar eerste net, als speerpunt van de herfstprogrammering. Gervais dreigde er echter mee dat hij in dat geval geen tweede reeks zou maken. ‘Ik wil dat mensen voor de serie kiezen, en niet gewoon hun tv aanzetten’, verklaarde hij. Extras kwam daardoor afgelopen zomer op het scherm, op BBC2.

De reeks trok bijna vier miljoen kijkers, het dubbele van wat BBC2 normaal haalt op dat tijdstip. Extras werd ook vijf keer genomineerd voor de Britisch Comedy Awards, een record.

‘Neen, ik heb voor mezelf een hoofdrol geschreven en ben direct naar de top gegaan. Ik kan het iedereen aanraden.’ Gervais’ antwoord op de vraag of hij ooit zelf een ‘extra’ is geweest.

Dat Gervais grote namen kon strikken, komt natuurlijk door The Office, dat een hoop sterren onder zijn fans telt. Clint Eastwood hoort daar niet bij. Toen The Office een Golden Globe won, draaide Eastwood die in het publiek zat zich om en vroeg: ‘Who the fuck are they?’

Extras was net begonnen en de BBC bestelde al een tweede reeks. ‘Nog een geluk: we hebben al aan een hoop sterren een job beloofd’, zei Gervais. Onder andere Tom Cruise, Brad Pitt, David Bowie en Prince zouden ditmaal meedoen.

Madonna stapte op Live 8 op Gervais af om hem te vertellen hoe fantastisch ze The Office wel vond, en of hij alstublieft geen job voor haar had. ‘Als het moet, dan kom ik gewoon de vloer vegen’, zei Madde. Gervais antwoordde droogjes: ‘Oké, dat mag.’ Madonna omschreef de ontmoeting achteraf als ‘het hoogtepunt van mijn dag’.

Jude Law zou eerst meedoen aan Extras, maar trok zich uiteindelijk terug. Gervais (met een allusie op het seksschandaal rond Law en zijn kindermeisje): ‘We beginnen te denken dat wij het enige zijn waar hij neen tegen zegt.’

Gervais heeft ondertussen ook een aflevering geschreven voor The Simpsons, zijn eigen favoriete comedy. In de episode – die over een paar weken in de VS wordt uitgezonden – doet hij samen met zijn gezin mee aan de Amerikaanse versie van De Nieuwe Mama. Hij en Homer wisselen van vrouw en Gervais wordt verliefd op Madge. Op www.rickygervais.com kun je al een paar story boards bekijken.

‘Alsof ik een audiëntie met de paus kreeg.’ Gervais over zijn ontmoeting met Matt Groening van The Simpsons.

De lezers van Time Out riepen Gervais uit tot ‘grappigste Londenaar’. Stephen Merchant, coscenarist van The Office en Extras eindigde tweede.

Tot slot nog deze verontrustende uitspraak van Gervais: ‘Omdat ik nooit een dictafoon mee heb, vergeet ik al mijn ideeën. Ik schat dat ik zo in de laatste twintig jaar al twee sitcoms en vier stand-upshows ben kwijtgeraakt.’

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content