EDDIE’S SHOE REPAIR

Zijn net verschenen roman Straus Park speelt zich niet toevallig in New York af. P.B. GRONDA bijt deze zomer in zijn hoogsteigen landmarks van de Big Apple.

Mijn grootvader groeide op in een groot gezin met aan het hoofd ervan een erg strenge vader. Hij en de negen andere kinderen hadden allemaal specifieke taken in het huishouden. Die van mijn grootvader was het poetsen van al de schoenen, waardoor hij vandaag nog delen van zijn kindertijd terugziet bij het openen van een smerig potje Ça-va-seul. En zijn schoenen zien er nog altijd uitstekend uit, ook al is hij nu 142 jaar oud.

Zelf heb ik ook altijd erg genoten van het opboenen van een paar schoenen. De zichtbare heropleving van het leer bij het inmasseren van de was combineert een soort ouderwetse eenvoud met een heel concrete voldoening. Schoenen poetsen is zonder twijfel de leukste activiteit waarbij je je mouwen moet opstropen en best eerst wat krantenpapier op de tafel legt.

Maar toen wandelde ik voor het eerst Grand Central binnen en even later wist ik dat ik mijn laatste paar schoenen wel gepoetst had.

Grand Central Terminal ligt tussen Vanderbilt en Lexington, en redelijk letterlijk op Park Avenue. Wat ik gewoon schrijf om die prachtige straatnamen nog eens te laten afdrukken. Hoewel het om het grootste treinstation in de wereld gaat, voel ik er meer rust dan in bijvoorbeeld Brussel-Noord of die vreselijke tochtpijp van Amsterdam Centraal. Misschien omdat alles er een krijtachtige, bijna beige kleur heeft en enkel het plafond afsteekt met een groene, astronomische schildering.

Grand Central Terminal wordt bijna altijd Grand Central Station genoemd en is een van de top 10 toeristische trekpleisters van de stad. Wie kwam er ooit op het woord ’trekpleister’? Serieus. Maar goed, laat dat voor een keer geen reden zijn om er niet heen te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld bij Eddie’s Shoe Repair van Eddie Ardaix terecht. Vijf mooie tronen in mahoniehout en leer in de Biltmore Passage waarop je tussen klanten zult zitten die net als jij The Wall Street Journal lezen. Alleen doen zij het niet om te lachen en denken zij: komaan, ik moest alweer terug op kantoor zijn. Terwijl jij gewoon denkt: haha, zie mij zitten. Met The Wall Street Journal en al.

Je schoenen laten opblinken, kost ongeveer vier dollar, tips included. Dat is zestig eurocent, of zo. En het stopt niet bij gewoon wat opblinken. Je komt van die stoel af en je hebt een nieuw paar schoenen. De eerste vier blokken die je doet wanneer je weer buiten bent, mis je alles wat er rondom je gebeurt omdat je voortdurend naar je eigen schoeisel loopt te staren. Blijdschap is eigenlijk heel eenvoudig.

EDDIE’S SHOE REPAIR

In Grand Central Terminal

87 East 42nd Street, NY 10012

grandcentralterminal.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content