ECHT NIET OK!

CATH LUYTEN en TOM WAES storten zich op gênante situaties. 'Ik ben een paar keer serieus op mijn plaats gezet.'

Dinsdag 22/12, 20.40, één

Stel: je mag als man voor het eerst bij je toekomstige schoonouders op bezoek. Speel je op veilig en schud je je schoonvader de hand? Of ben je gewoon je uitbundige zelf en ga je meteen voor de kus? In Echt niet OK! onderzoeken Tom Waes en Cath Luyten ongeschreven sociale regels en bekijken ze hoe je gênante momenten kunt tackelen. Daarbij werken ze met verborgen camera, maar sommige situaties laten ze ook naspelen door een rist acteurs.

Zwak je die pijnlijke situaties niet af door ze na te spelen?

TOM WAES: Nee, het is net omgekeerd. Ze worden heel erg uitvergroot. Cath en ik babbelen erover en acteurs als Lucas Van den Eynde spelen ze na. We werken ook met de verborgen camera, omdat we sommige dingen echt eens wilden testen. Zo heb ik mensen op sollicitatiegesprek laten komen. Ik zag eruit als mezelf, maar speelde een degoutante klootzak. De mensen verschoten echt, maar wat doe je in een situatie waarin je, als sollicitant, in een ondergeschikte positie zit? Mag je dan op je strepen staan of niet? We denken altijd dat Belgen wat timide zijn, maar in die test viel dat best mee. Ik ben een aantal keer serieus op mijn plaats gezet. Wat goed is.

Die ongeschreven regels, zijn die niet subjectief?

WAES: Natuurlijk. Het is ook niet zo dat we definitieve oplossingen gevonden hebben. Ons werd gevraagd hoe wij het zouden aanpakken. Veel daarvan zal wel herkenbaar zijn voor de kijker.

Er zijn misschien geen definitieve oplossingen, maar jullie geven allicht wel tips en richtlijnen?

WAES: De insteek van het programma is hoe pijnlijke situaties en het bijbehorende schaamtegevoel te vermijden. Ik geef een voorbeeld. Ik werk met een vaste ploeg, waar af en toe nog andere mensen bij komen. De vaste ploeg ken ik en hen geef ik een kus, maar wat met de anderen? Ook een kus, wat misschien te vrijpostig is? Of geen kus, wat misschien onbeleefd is? Dat is een van de vragen waarover we een expert geraadpleegd hebben. Blijkbaar mag je dat onderscheid niet maken en moet je dus ook de anderen een kus geven.

Heb je zelf een hardnekkige sociale faux pas?

WAES: Een hele ambetante voor mij is dat ik constant namen vergeet. Soms zelfs van mensen met wie ik al heel lang samenwerk. Natúúrlijk herken ik ze, maar hun namen willen me vaak maar niet te binnen schieten. Zo heb ik ooit Paul D’Hoore met Michel D’Hooghe verward en D’Hoore liet dat passeren. Dan denk ik bij het terugzien wel eens: ‘Oh fuck.’

In dat verband: hoe heten de acteurs die in Echt niet OK! meespelen?

WAES:(lacht) Lucas Van den Eynde, Robrecht Vanden Thoren… Merde, die namen. Peter Van den Eede! Schrijf maar op dat ik het alweer niet wist. Kan ik me weer gaan excuseren.

THOMAS VAN LOOCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content