EASTERN PROMISES ****

VIGGO MORTENSEN in DAVID CRONENBERGS 'EASTERN PROMISES'. Een dodelijk efficiënte combinatie.

Zaterdag 17/7, 23.00 – BBC 2. David Cronenberg met Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel. GB-CND-VS 2007

Pas ver in de veertig werd de Deens-Amerikaanse Viggo Mortensen echt gewaardeerd als rijp acteur. De enigmatische Hollywoodoutsider, die zich ook als dichter, fotograaf en muzikant uit, heeft sindsdien wel al opmerkelijke dingen laten zien. Met dank aan David Cronenberg: zowel in A History of Violence als in Eastern Promises levert de combinatie Cronenberg-Mortensen een intrigerende, soms schokkende en moreel complexe thriller op.

De gewezen trucker en bloemenverkoper viel voor het eerst écht op als gefolterde ex-Vietnamsoldaat in Sean Penns The Indian Runner. Ondanks talrijke interessante rollen als karakteracteur – van Jane Campions The Portrait of a Lady tot Texas Chainsaw Massacre III – was het wachten tot die van koning Aragon in The Lords of the Rings voor zijn sterpotentieel werd herkend.

Mortensen staat bekend om het feit dat hij zich maniakaal in een rol kan onderdompelen. Een rol als dove in The Passion of Darkly Noon? Dan spreekt hij gedurende de opnames gewoon niet. Voor Eastern Promises, waarin Mortensen de stoïcijnse chauffeur speelt van het in vrouwenhandel gespecialiseerde Russische maffiasyndicaat Vory V Zakone, bestudeerde hij de afkomst van al de 43 tatoeages die zijn imposante lichaam sierden.

Deze intense misdaadfilm volgt vroedvrouw Naomi Watts in haar speurtocht in Londen naar de bloedverwanten van een babyweesje. Voor Cronenberg is het de aanleiding voor een exploratie van het donkere hart van een gangsterkartel dat geleid wordt door een vaderlijke Armin Mueller-Stahl en diens hanige zoon Vincent Cassel. Het is echter Mortensens dreigende présence – met als hoogtepunt een klassiek geworden moordscène in een badhuis – die Eastern Promises zijn sinistere grandeur geeft.

‘Voor Cronenberg ga ik tot het einde van de wereld’, heeft Mortensen al laten opteken. Dat het tussen hen erg goed klikt, blijkt niet alleen uit de op stapel staande sequel op Eastern Promises, maar ook uit het feit dat ze nu weer samen aan het draaien zijn. In A Dangerous Method, een drama over de relatie tussen Carl Jung en zijn mentor Sigmund Freund, zal Mortensen de Weense zielenknijper vertolken.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content