Film: ** Extra’s: *** (Hong Kong Legends)

In Eastern Condors (1993) geeft Sammo Hung zijn kungfu-versie van de Amerikaanse oorlogsfilm The Dirty Dozen van Robert Aldrich. Een groepje veroordeelde misdadigers kan zijn vrijheid terugwinnen door diep in de Vietnamese jungle een levensgevaarlijke karwei te klaren: een geheime opslagplaats van explosieven vernietigen. Explosief is ook het minste wat je van de actie kunt zeggen.

Zoals wel vaker in de Hongkong-cinema is ook hier de absurde plot het zwakke broertje, maar dat kan zeker de pret niet drukken, gezien de krachttoeren die Sammo uithaalt met camera en montage tijdens zijn dolle geweldchoreografie. Een van de knapste scènes is de basketbalwedstrijd tussen rivaliserende bendes, waarin Sammo plotseling zijn martial arts-technieken verwerkt en demonstreert waar hij zijn reputatie inzake hyperenergiek camerawerk en hi-impact-gevechtsscènes aan te danken heeft.

Het rijkelijke bonusmateriaal bevat een uitgebreid interview en biografie/filmografie van acteur/regisseur/producer Sammo Hung, een van de meest invloedrijke en innoverende talenten uit de Hongkong-cinema, met ruim 160 films op zijn actief.

Head On (Homescreen) van Ana Kokkinos. Sous le sable (Homescreen) van François Ozon. A Man For all Seasons (Columbia Tristar) van Fred Zinnemann. On the Waterfront (Columbia Tristar) van Elia Kazan. Peggy Sue Got Married (Columbia Tristar) van Francis Coppola. Anastasia (Fox) van Don Bluth. Big Trouble in Little China (Fox) van John Carpenter. Some Like It Hot (Fox) van Billy Wilder. Forrest Gump (Paramount) van Robert Zemeckis. Rosemary’s Baby (Paramount) van Roman Polanski. Ben-Hur (Warner) van William Wyler. Dr.Zhivago (Warner) van David Lean. Thirteen Days (RCV) van Roger Donaldson. Spooky Encounters (Hong Kong Legends) van Sammo Hung.

*** Arté Vidéo brengt in de verzameling Cinéma muet alle kortfilms uit met Buster Keaton. De geniale komiek was vaak ook coregisseur van de 32 filmpjes (vervaardigd tussen 1917 en 1923), waarin we hem zien evolueren van burleske acrobaat tot volmaakte filmkomiek. *** De Amerikaanse (Zone 1) editie van Citizen Kane van Orson Welles komt uit met twee audiocommentaren (van regisseur en Welles-kenner Peter Bogdanovich en van filmrecensent Roger Ebert) en een tweede disc met historisch bonusmateriaal: de documentaire The Battle over Citizen Kane; interviews met Welles, acteurs en medewerkers; zeldzame archiefbeelden van het San Simeon-domein van William Randolph Hearst (die model stond voor de krantenmagnaat Charles Foster Kane) en van Welles’ paniekzaaiende radio-uitzending The War of the Worlds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content