E.T. the Extra-Terrestrial

E.T. Toen werden scheidingen nog verzacht door vriendelijke ventjes van verre werelden.

Buitenaardig wezen – De BMX vliegt, maar de tijd nog meer. E.T. the Extra-Terrestrial is dertig, en dat wordt gevierd met een blu-ray met alles erop en eraan.

Steven Spielberg

VS, 1982

Universal / blu-ray, dvd, digital copy

Film: ****

Extra’s: ****

Martens V devalueert de Belgische frank met 8,5 procent. Kinderen zijn uren zoet met Rubiks kubus. Italië verslaat West-Duitsland in de finale van het WK voetbal en een Nederlander wint Parijs-Roubaix. Het lijkt ondertussen sciencefiction, maar dit is 1982. Ook in dat jaar: Steven Spielberg vindt de tijd rijp om het succes van Jaws, Raiders of the Lost Ark en Close Encounters of the Third Kind te overtreffen met een verhaal over een jongetje dat – ocharmen – lijdt onder de scheiding van zijn ouders. Om het toch net iets spannender te maken, sluit Elliott vriendschap met een door zijn soortgenoten op aarde achtergelaten mormel. Buitenaards wezen E.T. blijkt buitengewoon aardig, maar moet om gezondheidsredenen naar huis telefoneren om zich te laten oppikken. Aan Elliot en zijn vrienden om E.T. uit de handen van onbetrouwbare overheidslui en volwassenen die er niets van begrijpen te houden.

Het verhaal is zo simpel als bonjour, maar ondersteund door de legendarische muziek van John Williams wekt het op Peter Pan variërende sprookje bij Jan en alleman hevige emoties los. Mensen gaan in de bioscoop een derde keer kijken en nog stromen de tranen over hun wangen. Tranen van verdriet tijdens de schijndood; tranen van geluk wanneer de BMX’en de lucht in gaan. De Oscar voor beste film gaat naar Ghandi, maar zelfs de regisseur daarvan, Richard Attenborough, vindt dat E.T. had moeten winnen. ‘ E.T. was inventief, sterk en wonderlijk. Ik maak gewonere films.’

Het is E.T. heus wel aan te zien dat de film ondertussen dertig jaar oud is, al is het maar door de soms wat wazige, vlakke jarentachtiglook. E.T. is lang niet Spielbergs best afgewerkte film, maar technische perfectie maakt nog geen klassieker. Het gaat om filmmagie. En die houdt behoorlijk goed stand.

Making of, trailers, een terugblik, een reünie, een aparte bijdrage over de muziek, een nagelnieuw interview met Spielberg: op de limited edition van de eerste blu-ray-uitgave staan zoveel extra’s dat een mens zich moedeloos afvraagt wanneer hij daar nu weer allemaal naar kan kijken. Maar nog eens meeleven met E.T. scherpt de honger naar duizend-en-een weetjes aan. De stem van het wezen is een combinatie van het geluid van een zeeotter en zeventien mensen, onder wie een dronken filmprof, kettingrookster Pat Welsh en Debra Winger. Om designer Carlo Rambaldi duidelijk te maken wat voor frivole, droevige en verschrompelde look hij zocht, liet Spielberg foto’s zien van Albert Einstein, dichter Carl Sandburg en Ernest Hemingway. Altijd al geweten dat zijn gezicht ons bekend voorkwam.

NIELS RUËLL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content