Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Elke maandag, 22.45 – vtm

Er zijn weinig tv-series waarin het personeelsverloop zo groot is als in het ziekenhuisdrama E.R. Door de jaren heen gingen en kwamen er meer dokters en verpleegsters dan een normaal mens kon bijhouden, en ook in het huidige, vijftiende seizoen heeftde humanresourcesafdeling van het hospitaal het al behoorlijk druk gehad: in de eerste aflevering ging dokter Gregg Pratt het hoekje om en twee weken daarna trokken oude getrouwen Luka Kovac en Abby Lockhart de deuren definitief achter zich dicht.

In de episode van volgende maandag, Heal Thyself, krijgen de fans van het eerste uur echter nog eens een vertrouwd gezicht te zien, want Mark Greene, de arts die enkele jaren geleden in de serie overleed aan een hersentumor, duikt plotseling weer op. Het gaat hier echter niet om een wonderbaarlijke verrijzenis, want Greene speelt mee in een flashback naar de tijd dat hij nog leefde. Cate Benton, de huidige arts in het ziekenhuis, moet in de aflevering namelijk vechten om het leven van een kind te redden en denkt daarbij terug aan de tijd dat het leven van haar eigen kind in de handen van Greene lag. Ook enkele andere personages die de spoedafdeling al even verlaten hebben, maken trouwens hun opwachting in de flashbacks: Kerry Weaver steekt haar hoofd binnen en ook Robert Romano, de dokter die – in een van de meest vergezochte verhaallijnen uit de E.R.-geschiedenis – omkwam toen er in het tiende seizoen een helikopter op hem neerstortte, loopt dan nog vrolijk rond.

Dat enkele personages even uit de dood mochten opstaan, heeft alles te maken met het feit dat dit vijftiende seizoen van E.R. ook het laatste is. Het ziekenhuisdrama kwam in 1994 op de Amerikaanse tv en groeide met zijn verschroeiende mix van medische gevallen en privéproblemen uit tot een van de meest invloedrijke series van de afgelopen jaren. Terwijl de reeks vroeger altijd boven aan de kijkcijferlijsten terug te vinden was, zakte zede afgelopen jaren echter stevig terug. Uiteindelijk besliste zender NBC om de stekker eruit te trekken en in de VS viel in het voorjaar na 331 (!) afleveringen het doek over de serie.

Om op gepaste wijze terug te blikken en afscheid te nemen van het publiek zochten de makers alle mensen op die in de afgelopen seizoenen een belangrijke rol speelden met de vraag nog eens terug te komen. De belangrijkste en ook moeilijkste klant was natuurlijk George Clooney, die de reeks verliet in het vijfde seizoen en daarna een van de grootste sterren werd die de televisie ooit heeft voortgebracht. Na heel wat onderhandelen en op elkaar afstemmen van de agenda’s maakt de man toch zijn opwachting (zie kadertje).

De verhalen over de terugkeer van Clooney en de anderen zorgden ervoor dat E.R. in zijn laatste seizoen gedeeltelijk weer kon aanknopen met het succes van weleer. Voor de allerlaatste aflevering And in the end, die begin april in de VS werd uitgezonden, zaten ruim 16 miljoen Amerikanen voor de buis, en daarmee was dat de best bekeken finale sinds het einde van Murder, She Wrote in 1996.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content