E-FOCUS

BEYOND: TWO SOULS

BEYOND: TWO SOULS

In deze mysterygame van de makers van het legendarische Heavy Rain (2010) schittert Ellen Page in de hoofdrol. De Canadese actrice geeft gestalte aan Jodie, een meisje dat over speciale gaven beschikt en van kindsbeen af geobserveerd wordt door wetenschappers. Ook Willem Dafoe vertolkt een belangrijke rol. Het resultaat belooft een interactief actiedrama te worden, waarbij je beslissingen en acties het lot van de personages beïnvloeden.

PS3, vanaf 11/10.

GRAND THEFT AUTO V

Langverwachte nieuwe episode van een van de populairste en meest succesvolle gamereeksen aller tijden – 125 miljoen verkochte exemplaren. Uniek is dat je nu afwisselend drie protagonisten bestuurt om criminele missies mee te voltooien. Het verhaal speelt zich af in een vrij doorkruisbare virtuele variant op Los Angeles en wijde omgeving. Voor het eerst zijn ook natuurgebieden, zeeën en bergketens verkenbaar. Dé blockbuster van dit najaar.

Multiplatform, vanaf 17/9.

PUPPETEER

Een gemene koning transformeert kinderen in houten poppen en verslindt daarna hun hoofden. De speler bestuurt een gedecapiteerd slachtoffer dat de royale magische schaar bemachtigt én op zijn vlucht- annex wraakroute op de vreemdste plekken nieuwe hoofden aantreft. Een excentrieke, sprookjesachtige game die het midden houdt tussen platformactie en fantasy.

PS3, vanaf 11/9.

WATCH DOGS

Dystopische open-world-game over cybercriminaliteit en (contra)spionage. De speler kruipt in de huid van een hacker die in opstand komt tegen de dictatoriale machten in een futuristische samenleving. Hij kan daarbij allerlei machinerie kraken en ombuigen tot hulpmiddelen en wapens. Verkeerslichten manipuleren, smartphones om zeep helpen en databankgegevens wijzigen zijn slechts enkele van de opties. Digitale paranoia in gamevorm.

Multiplatform, vanaf 21/11.

ASSASSIN’S CREED IV: BLACK FLAG

Geen holle, snel afgehaspelde sequel, maar een compleet nieuw avontuur waarbij de hoofdfiguur via het DNA van zijn voorouders wederom terug in de tijd gekatapulteerd wordt. Je krijgt de controle over piraat Edward Kenway, de grootvader van de held uit Assassin’s Creed III (2012). Samen met je mentor, de beruchte Zwartbaard, maak je onder meer Kingston, Havana en Nassau onveilig.

Multiplatform, vanaf 31/10.

OLED-TELEVISIES

Een paar jaar geleden sijpelden 3D, internet en apps via het televisiescherm in de woonkamer binnen. Begin dit jaar volgde ultra-hd en verschenen de eerste 4K-consumentenschermen. What’s next? OLED, aldus verschillende grote producenten. De opvolger van de led-technologie gebruikt een verfijnde techniek waarbij de beeldpixels individueel verlicht worden – in plaats van in groep, zoals nu het geval is bij led-schermen. OLED-beelden ogen daarom scherper, kleurrijker en contrastrijker. Bovendien verbruiken de schermen nog minder stroom dan hun led-voorgangers. LG biedt dit najaar zelfs een exemplaar aan met een gebogen scherm, zoals in de bioscoop.

PLAYSTATION 4 VS. XBOX ONE

Microsoft en Sony voeren dit najaar een woeste consolestrijd. Zowel de Xbox One als de PlayStation 4 zullen voluit de entertainmentkaart trekken en naast games ook video on demand, muziek- en internetfuncties bieden. De nieuwe PlayStation beschikt over krachtigere en snellere hardware dan de Xbox One, maar die laatste zet dan weer iets sterker in op cloud-functionaliteiten en stembesturing. De PS4 (399 euro) verschijnt normaal gezien nog voor december in België, de nieuwe Xbox (499 euro) volgt bij ons pas begin 2014. Als we de votingsite xboxonevspsfour.com mogen geloven, dan kiest ruim 75 procent van de stemmende gamers voor de PS4.

IPHONES + IPADS

Apple is altijd karig met het lossen van informatie over nieuwe hardware, spaart die vaak op tot enkele weken voor release. Verwacht wordt dat het Amerikaanse bedrijf in september of oktober zowel een nieuwe iPhone als iPad zal aankondigen. De iPhone 5S zou dan een soort 5.5-versie worden die – net zoals eerder de 4S- in vergelijking met zijn voorganger over iets snellere hardware en een paar extra functies beschikt. Er doen ook geruchten de ronde dat er in de vorm van de 5C een soort instapversie van de iPhone volgt, die een stuk minder zou kosten. Ook wordt vermoed dat er dit najaar een nieuwe iPad Mini volgt, met een beter Retina-scherm, alsook een iPad 5, die draait op een snellere processor. Vooralsnog niet officieel allemaal, maar Applefans zitten nu al op het puntje van hun stoel.

SMARTWATCHES

Vanaf je pols telefoons beantwoorden, muziek afspelen, grondplannen bekijken, tekstberichten lezen en zelfs videobellen: het leek lang sciencefiction. Vandaag werken de grootste elektronicamerken aan hun eigen versie van de smartwatch – die in de meeste gevallen draadloos verbinding maakt met je mobiele telefoon of tablet in je handtas, broek- of rugzak. Sony brengt in september een nieuw waterbestendig model op de markt, Samsung doet binnenkort hetzelfde met de Galaxy Gear en ook Apple zou al een tijdje aan het sleutelen zijn aan de zogenaamde iWatch.

GOOGLE GLASS

Het futuristische cyberexperiment van internetgigant Google zit momenteel in productie en verschijnt begin 2014. Momenteel werken verschillende ontwikkelaars aan diverse toepassingen. Google Glass is een soort miniatuurinternetprojector die je als een bril op je neus zet en waarmee je via stemopdrachten allerlei informatie kunt opvragen tijdens het wandelen, fietsen, autorijden of bankzitten: het weerbericht, binnenkomende e-mails, gps-kaarten, zelfs foto’s nemen is mogelijk. Vergelijk het met een smartphone die data voor je netvlies projecteert, Terminator style.

DOOR JONAS BOEL, DIMITRI DEWEVER, ELS FIERS, FREDERIK GOOSSENS, GERT MEESTERS, DAVE MESTDACH, RODERIK SIX EN ELS VAN STEENBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content