DWDD Summerschool – Waylon: outlaw country-legendes (10)

WAYLON (links) presenteert zijn favoriete outlaws. © Annemieke van der Togt / GF

Ook deze zomer geeft Matthijs van Nieuwkerk de microfoon door aan een aantal gastdocenten tijdens DWDD Summerschool. Deze week heeft countryzanger Waylon het over outlaw country, een subgenre dat zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw afzette tegen de mierzoete country die toen in Nashville aan zet was. Zou hij ook onderstaand geboefte vermelden?

Townes Van Zandt

In het cd-boekje van de coverplaat Townes (2009) herinnert Steve Earle – zelf ook geen prutser – zich hoe hij tijdens een lang vervlogen zomer op last van zijn leermeester Townes Van Zandt een paperback van Tolstojs Oorlog en vrede doorploegde. ‘Ik las altijd alles wat Townes me opdroeg. Toen ik na een maand of wat het einde had gehaald en Townes vroeg wat hijzelf eigenlijk van het boek vond, zei hij: “Geen idee, ik heb het nooit gelezen. Maar ik dacht dat het wel iets voor jou zou zijn.”‘ Townes Van Zandt: grapjas, klootzak, zatlap, junkie en een van de begaafdste singer-songwriters die over de aardkorst hebben gestrompeld, tot zijn lijf het in 1997 begaf.

Luister Live at the Old Quarter, Houston, Texas (1977)

Guy Clark

Op de hoes van Guy Clarks laatste plaat My Favorite Picture of You (2013) staat een vergeelde polaroid van zijn toen net overleden vrouw Susanna die kwaad in de lens kijkt. De foto werd genomen toen ze op een dag thuiskwam en haar man voor de zoveelste keer stomdronken aantrof, samen met zijn beste vriend Townes Van Zandt. Clark, in het gelijknamige lied: ‘You never left but your bags were packed.’ Guy en Susanna waren getrouwd van 1972 tot haar dood in 2012. Sinds 2016 zijn ze opnieuw samen.

LuisterOld No. 1 (1975) en My Favorite Picture of You (2013)

Blaze Foley

Een verhaal dat door Van Zandt voor waar werd verteld, is hoe hij na de dood van zijn vriend Blaze Foley met twee vrienden naar het kerkhof ging en daar iemand bereid vond om het lichaam op te graven. De reden: in de jaszak van Blaze zat een ticket van het pandjeshuis waar zijn gitaar vaak een tijdelijk onderkomen vond, en Van Zandt wilde het ding gaan ophalen. Voor meer van de pot gerukte verhalen is er Blaze (2019), de film die acteur Ethan Hawke over hem maakte.

LuisterLive at the Austin Outhouse (1999)

Waylon Jennings

De man die gastdocent Waylon zijn naam gaf. Een van de mogelijke oorzaken waarom outlaw country die naam draagt – de waarheid ligt in het milieu altijd net voorbij het laatste glas – is zijn elpee Ladies Love Outlaws (1972). Jennings deelde ooit een appartement met Johnny Cash én een hobby: amfetamines slikken.

LuisterHonky Tonk Heroes (1973)

Donderdag 20/6, 21.40, NPO1

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content