1 The Human Condition (1959-1961; Filmfreak) In een drieluik van bijna tien uur volgt Masaki Kobayashi de tragische en vaak schokkende lotgevallen van een onbegrepen pacifist tijdens de Japanse bezetting van de Chinese provincie Mantsjoerije. Met de dvd-uitgave van dit humanistisch meesterwerk, dat ook cinematografisch hoge toppen scheert, geeft de Nederlandse distributeur Filmfreak het startschot van het nieuwe Koinoborilabel, gewijd aan Japanse klassiekers. De eerste lichting van de fraai vormgegeven reeks bevat ook The Idiot (1961) , de zeldzaam vertoonde Dostojewskibewerking van Akira Kurosawa, en Vengeance Is Mine (1979), Shohei Imamura’s confronterende portret van een moordende sociopaat wiens slachtpartijen een 78 dagen durende klopjacht ontketenden.

2 Berlin Alexanderplatz (1980; Lumière) Als één Europese tv-serie zich kan meten met de top van de arthousecinema, dan is het wel deze meesterlijke film fleuve van Rainer Werner Fassbinder: een expressionistische en ook hoogst persoonlijke en onprettig geobsedeerde bewerking van de fameuze roman van Alfred Döblin, over een goedmoedige woesteling die in het geteisterde Berlijn van het interbellum op het rechte pad probeert te blijven.

3 Sunrise (1927; Lumière) Technisch een mijlpaal (de camerachoreografieën blijven tachtig jaar later nog altijd verbazen), artistiek een hoogtepunt uit de stille film. Een archetypische zedenles (een zondige vrouw uit de grootstad dringt het landelijke paradijs van een echtpaar binnen, met tragische gevolgen) wordt door de grote F.W. Murnau in beeld gezet als een wonderbaarlijk ballet van licht en schaduw, stilstand en beweging, expressionistische effecten en impressionistische sfeer.

4 Track of the Cat (1954; Paramount) Eindelijk uit op dvd: een veelbesproken maar zelden geziene neurotische western van William Wellman, over een twistende familie die bedreigd wordt door een ongrijpbaar beest (dat nooit in beeld komt). Behalve voor enkele flamboyante rode accenten werden bijna alle kleuren geweerd uit een fotografie gedomineerd door maagdelijk witte sneeuwlandschappen. Met Robert Mitchum en Teresa Wright.

5 The Bourne Identity/The Bourne Supremacy (2002/2004; Universal) In afwachting van de dvd-release van The Bourne Ultimatum vindt u de twee vorige afleveringen van de meest opwindende achtervolgings- en spionage- franchise van het nieuwe millennium hier gebundeld. Met Matt Damon als de aan geheugenverlies lijdende Jason Bourne, de post-9/11-actieheld bij uitstek. Op een derde disc wordt het Bourne-universum verder uitgespit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content