John Ford en John Wayne, Alfred Hitchcock en James Stewart, Martin Scorsese en Robert De Niro: je hebt zo van die regisseur-acteurduo’s die het beste in elkaar naar boven brengen. Voeg aan dat lijstje gerust Tim Burton en Johnny Depp toe. Of ziet u die laatste liever in dat potsierlijke piratenpak? Een overzicht van hun double acts.

Edward Scissorhands (1990)

Na het succes van de eerste Batman-film stortte Burton zich op dit semi-autobiografisch gotisch sprookje over een eenzame jongen die maar niet kan aarden in een banale Amerikaanse woonwijk. Reden: hij heeft scharen in plaats van handen! Depp maakte als het bizarre wezen – gecreëerd door horroricoon Vincent Price in zijn laatste filmrol – komaf met het ‘pretty boy’-imago dat hij had overgehouden aan de tienerreeks 21 Jump Street.

Ed Wood (1994)

Het tragische leven van de cultregisseur van legendarische ondingen als Plan 9 from Outer Space en Night of the Ghouls inspireerde fan van het eerste uur Burton tot een ontroerende, in sfeervol zwart-wit gefotografeerde biopic. Depp leverde – ironisch genoeg – een van zijn straightste vertolkingen als de parttimetravestiet die zich omringde met Hollywoodoutcasts als griezellegende Bela Lugosi, krachtpatser Tor Johnson en goth-babe Vampira.

Sleepy Hollow (1999)

Verfilming van een Amerikaanse legende waarmee Burton hulde bracht aan de horrorfilms van de Britse Hammer Studios. Vandaar dat hij voormalige Dracula-ster Christopher Lee castte. Depp speelt de ultieme weirdo: een rechercheur uit New York die een reeks onthoofdingen in een provinciaal stadje moet onderzoeken. Hij wordt er ontvangen als een indringer, terwijl zijn collega’s in de Big Apple zijn moderne onderzoekstechnieken maar niks vinden.

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Kwatongen beweerden dat Depp zich voor zijn vertolking van Willie Wonka, de vreemde snuiter uit Roald Dahls bekende boek, inspireerde op popster/kindervriend Michael Jackson. Zelf zei hij de mosterd te hebben gehaald bij knettergekke kluizenaar Howard Hughes en verschillende glamrocksterren. Burton toonde zich van zijn kleurrijkste kant en diepte het personage uit door hem op te zadelen met zijn persoonlijke jeugdtrauma’s (die beugel!).

Corpse Bride (2005)

Burton leefde zich na The Nightmare Before Christmas andermaal uit met stop-motion. Depp leende zijn stem aan de verlegen bruidegom in spe die tijdens het inoefenen van zijn huwelijksgelofte het lijk van een jonge vrouw tegen wil en dank aan de haak slaat. Intrigerend detail: net zoals in Sweeney Todd speelt Helena Bonham Carter – mevrouw Burton – het instabiele wicht dat Depp helemaal gek maakt.

Door Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content