Dubbelspel

De cast van DUBBELSPEL, met onder meer PETER VAN ASBROECK, ANTHONY ARANDIA en ANN TUTS.

– Vanaf maandag 18/7 op vtm.be en de vtm-app

‘Laura is een gewoon meisje dat droomt van roem en rijkdom.’ Nee, de premisse van de jongerenserie Dubbelspel is niet om van je stoel te vallen. Wél behoorlijk nieuw is de manier waarop de serie wordt verspreid: het feuilleton is dagelijks in afleveringen van drie minuten uitsluitend op het internet te volgen. Het nieuwe onlineproductiehuis van Medialaan en grote broer TvBastards staken een tandje bij voor de productie. ‘Dubbelspel is een coming of age-verhaal over mensen tussen vijftien en dertig jaar die zoeken naar hun plaats in het leven’, zegt showrunner Hugo Van Laere, die de telenovelles Sara en David schreef en ook twee Familie-apps ontwikkelde. ‘De titel Dubbelspel verwijst naar een film in de film: een van de mannelijke hoofdrolspelers, gespeeld door Sara-acteur Anthony Arandia, is namelijk bezig met een film.’

Denk je dat kijkers warmlopen voor een onlinesoap?

HUGO VAN LAERE: Ja, omdat het edgy is. Ik draai al twintig jaar mee in fictieland. Ik heb er alle hoeken en kanten gezien, maar dit nog niet. Een webserie laat je toe om te experimenteren, je ding te doen zonder je iets aan te trekken van de regels. Dat is leuk en spannend. Best wel sexy ook. Ik ben echt trots op vtm dat ze hierin willen investeren. Echt chapeau. Nu liggen we weer voor op alles en iedereen. (lacht)

Wat maakt Dubbelspel edgy?

VAN LAERE: De hoofdrolspeelster is een ‘hybride held’, iemand met een donker kantje. Een beetje vergelijkbaar met Tony Soprano uit The Sopranos en Frank Underwood uit House of Cards, personages voor wie je als kijker sympathie hebt, maar van wie je je afvraagt: waaróm eigenlijk? Ik geloof dat Laura een goed mens is. Maar ik vergroot haar mindere kantjes wel schaamteloos uit.

En wat zijn die mindere kantjes?

VAN LAERE: Ze is egoïstisch. En ik denk dat we dat allemaal wel zijn. Dit interview gaat over egoïsme. (lacht)

In de Verenigde Staten vonden al heel wat televisiemakers de weg naar het internet. Louis C.K. bijvoorbeeld. Die wist zelfs Steve Buscemi te strikken voor zijn webserie.

VAN LAERE: O, maar ik heb mijn research gedaan hoor. Ik merk trouwens een evolutie in het kijkpatroon. Toen ik hieraan begon, was de consensus: een aflevering van een internetserie mag maximaal drie minuten duren. Ondertussen neemt de kijker op het internet de attitude van de televisiekijker aan. Het mag al wat langer duren. De aandachtsspanne is verlengd.

Komt er een vervolg op Dubbelspel?

VAN LAERE: Voor mij is het verhaal rond, maar het krijgt wel een open einde. Een beetje zoals House of Cards, dat altijd een opening laat voor een volgend seizoen. Ik hou niet van series die eindigen met een megacliffhanger, waarna blijkt dat de zender geen vervolg meer zal maken. Zoals Lost. Niemand wist waar het daarmee naartoe ging. Nee, dat zal ik met Dubbelspel niet doen.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content