Uitgeverij Becht is een onderdeel van Gottmer en heeft een eigen jeugdserie: Streetwise of jeugdromans over de ‘rauwe realiteit van de straat’. …

Shelley Stoehr, Becht, 223 blz., 505 fr. (12,5 OE)

Uitgeverij Becht is een onderdeel van Gottmer en heeft een eigen jeugdserie: Streetwise of jeugdromans over de ‘rauwe realiteit van de straat’. En daar past dit boek zeker in.

Tracey Bascombe is de dochter van een wetenschapper die een avontuurtje had met een manicuurster. Ze wordt door de jeugdrechter aan haar vader toegewezen, maar vindt de school maar niks. Dus gaat ze bij haar moeder wonen, die aan de valium zit.

Dat is dus ook geen oplossing. New York lonkt: daar zal ze wel een baantje vinden. En dat lukt ook: als topless danseres. En ze vindt zichzelf echt ‘streetwise’, ze kan alles en iedereen aan.

Shelley Stoehr laat Tracey zelf het verhaal vertellen, waardoor je als lezer gemakkelijk meegaat in de sombere ervaringen van Tracey en haar collega’s. Geen gemoraliseer dus, maar een levensecht verhaal met een heel schokkend en onverwacht einde.

Mijn zomer met Jade

Charlotte Gingras, Averbode, 98 blz., 482 fr. (11,9 OE)

Ook uitgeverij Averbode heeft haar eigen jeugdreeks: Topromans. Meestal wat kortere romans en soms bedoeld voor jonge mensen die niet zo veel lezen. Dat wil niet zeggen dat het om ‘simpele’ boeken gaat. Integendeel zelfs. Dat bewijst Mijn zomer met Jade. Het boek begint als een gewone avonturenroman: rijkeluiszoontje Theo erft een huis op een eiland voor de kust. Maar dat huis blijkt een vervallen hut. Theo wil gewoon terug naar huis, maar er is geen boot en er zit niets anders op dan enkele dagen te blijven. En zo rolt hij van de ene ontdekking in de andere. Jade, een wat vreemd meisje, is zijn belangrijkste ontdekking. Want zij weet eigenlijk waarom zijn tante hem het huis naliet.

Survival

Sherry Shahan, Averbode, 154 blz., 522 fr. (12,9 OE)

Het boek speelt zich af in Alaska. De protagonisten zijn Cody en haar neef Derek. Zonder dat hun ouders het weten, willen ze een weekendje kajakken in een fjord. En alles loopt verkeerd: ze verliezen een kajak, er komt een overstroming en ze moeten op een of andere manier proberen te overleven. Zonder voldoende kennis van de vijandige natuur kan dat niet lukken. Een spannend avontuur waarin je tegelijk wat opsteekt over een onbekend stukje wereld.

Indruk

Er zijn grote veranderingen op til in de wereld van de jeugdboeken. Uitgeverij Clavis geeft al zo’n 110 boeken per jaar uit en heeft sinds kort twee dochteruitgeverijen bij. De eerste is een jeugdfonds voor jongeren van 7 tot 15 jaar en heet Afijn. Dat zou een samentrekking zijn van ‘enfin’ en fijn. De tweede draait volledig rond bestsellerauteur Marc de Bel en heet Tingel, een allusie op diens naam. Met 50 boeken op 15 jaar en een tiental prijzen van de Kinder- en Jeugdboekenjury is De Bel geen onbekende in Vlaanderen. * De Davidsfonds Junior Journalist-wedstrijd draait dit jaar rond het thema reizen. Er is voor het eerst ook een klasprijs. Wie meer wil weten, belt of mailt Filip Salmon: [{phone}] 016-31 06 00, filip.sa@davidsfonds.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content