Voor zijn verfilming van ‘Brokeback Mountain’ heeft Ang Lee kunnen rekenen op twee Pulitzerwinnaars: E. Annie Proulx en Larry McMurtry.

E. Annie Proulx

Bijdrage l Schrijfster van het originele korte verhaal, dat voor het eerst is gepubliceerd in The New Yorker op 13 oktober 1997 en daarna deel uitmaakte van de verhalenbundel Close Range: Wyoming Stories.

Pulitzer l In 1994 voor The Shipping News (fictie).

Leven l Proulx (zo uit te spreken dat het rijmt op ’true’) werd in 1935 geboren in Norwich, Connecticut. Haar vader was textielfabrikant, haar moeder een amateur-schilder met een grote voorliefde voor de open natuur. Na een korte academische carrière werd ze freelancejournalist voor huis-aan-huisbladen. Daarvan rondkomen was, zoals ze later aan Time vertelde ‘close to being impossible’, en vanaf de late jaren 70 begon ze korte verhalen te schrijven. Proulx woont al decennialang in kleine huisjes in de meest afgelegen streken van de Verenigde Staten, tussen grote fichebakken vol knipsels, kleine anekdotes en weetjes die ze ooit hoopt te verwerken in haar boeken.

Werk l In 1988 kwam haar eerste boek uit, Heart Songs and Other Stories, een verzameling verhalen over hardwerkende eenvoudige mensen die in het barre Noorden van de VS de eindjes aan elkaar proberen te knopen. In 1992 publiceerde ze haar eerste roman, Postcards (vertaald als Ansichten), waarvoor ze meteen de prestigieuze PEN/Faulkner Award kreeg. Haar volgende boek was nóg succesvoller: voor The Shipping News (vertaald als Scheepsberichten) kreeg ze vier awards, waaronder de Pulitzer en de National Book Award. Dat boek werd ook verfilmd, met Kevin Spacey in de hoofdrol. Na haar laatste roman That Old Ace In The Hole (2002) vertelde Proulx dat ze voortaan alleen nog maar korte verhalen wil schrijven. De meest recente verzameling, Bad Dirt, verscheen vorig jaar.

Larry McMurtry

Bijdrage l Schrijver van het scenario, samen met Diana Ossana, met wie hij eerder al samen zat voor de westernseries Streets of Laredo en Dead Man’s Walk.

Pulitzer l In 1986 voor Lonesome Dove (fictie), waarvan ook een tv-serie is gemaakt.

Leven l McMurtry werd in 1936 geboren in Wichita Falls, Texas als zoon (en kleinzoon) van een veehouder. Toen hij 33 was, gaf hij zijn carrière als leraar op en verhuisde naar Washington D.C. om zich volledig op zijn schrijven te concentreren. Als boekverzamelaar opende hij ook drie Booked Up-winkels met zeldzame werken.

Werk l ‘I’m a critic of the myth of the cowboy’, zo vertelde hij ooit tegen The New York Times. McMurtry schreef 27 romans, twee verzamelingen essays, drie memoires en meer dan 30 filmscenario’s, en in veel van zijn verhalen doorprikt hij subtiel de romantiek van het wilde Westen en toont hij hoe de waarden van dat mythische verleden een negatieve invloed hebben op het heden. Veel van zijn boeken zijn ook verfilmd, zoals Horseman Pass By (zijn eerste roman, verfilmd als Hud met Paul Newman), Terms of Endearment en The Last Picture Show. Die laatste film was de enige die Ang Lee naar eigen zeggen in gedachten had toen hij Brokeback Mountain aan het draaien was.

Ruben Nollet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content