DRUK IN LEUVEN

Met meer dan zeventig films wordt Leuven ook tijdens de zevende editie van Docville het Mekka van de betere documentaire. Vijf titels die met stip in onze agenda staan.

I’M STILL HERE

Is het een stunt of meent hij het echt? Dat vroegen velen zich af toen Joaquin Phoenix in 2008 Hollywood de rug toekeerde, een woeste baard liet groeien en een carrière als rapper begon, met even gênante als hilarische gevolgen. Zijn schoonbroer Casey Affleck volgde hem tijdens die make-over anderhalf jaar lang, met deze bizarre mix van reality-tv, egotrip, mediasatire en mockumentary als resultaat. Ter info: naar verluidt onderhandelt Phoenix momenteel met Paul Thomas Anderson over een rol in diens nieuwe film over de Scientologysekte. Of doet hij maar alsof?

ANTWERPEN CENTRAAL

De Belgische documentairemaker Peter Krüger brengt een eresaluut aan het Centraal Station van Antwerpen en haalt daarvoor historische, poëtische en filosofische reflecties door elkaar met acteur Johan Leysen als rode draad. Een originele en kunstige mix van feit en fictie, historiek en anekdotiek met muziek van Walter Hus en fraaie beelden van Khadak-cameraman Rimvydas Leipus.

NÉNETTE

Nicolas Philibert maakte eerder de humanistische docuparels La moindre des choses en Être et avoir over het reilen en zeilen binnen respectievelijk een psychiatrische instelling en een dorpsschooltje. Deze keer zoomt hij in op Nénette, een 41-jarige orang-oetan uit de Parijse zoo die de bezoekers achteloos aangaapt en in haar kooi flarden opvangt van wat die zoal vertellen. Een aparte, maar intrigerende kijk op apen, mensen en andere gekooide beesten.

CAVE OF FORGOTTEN DREAMS 3D

Na Grizzly Man en Encounters at the End of the World duikt Neue Welle-veteraan en globetrotter Werner Herzog deze keer de grotten van Chauvet-Pont-d’Arc in het zuiden van Frankrijk in. Daar richt hij zijn 3D-camera op de 33.000 jaar oude muurschilderingen die voor het eerst sinds hun ontdekking in 1994 mochten worden gefilmd. Intussen mediteert hij over het hoe en waarom ervan. Een fascinerende trip door het Stenen Tijdperk met gekke Werner als erudiete, excentrieke en met Teutoonse tongval sprekende gids.

LEMMY

De walvissnor, de steenpuist, de in whisky en nicotine gemarineerde stem… Lemmy Kilmister, frontman van de heavymetalband Mötörhead, is zowat het zinnebeeld van de rock-‘n-rolloutlaw. In deze documentaire gaan Greg Olliver en Wes Orshoski al headbangend op zoek naar de man achter de karikatuur, aan de hand van archiefbeelden, concertfragmenten en interviews met Ozzy Osbourne, Dave Grohl, Alice Cooper en andere zware jongens. ‘ Fucking cool dat je mijn docu aanprijst in Knack Focus‘, liet Lemmy alvast optekenen in een exclusief nepinterview.

DOCVILLE Van 29/4 tot 7/5, Leuven. Info: www.docville.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content