DRIE GENERATIES

DRIE GENERATIES. Voorbij het cliché.

Dinsdag 5/10, 20.40 – Canvas

Genoten van Meneer Doktoor? Kruis dan alvast Drie generaties aan, het nieuwe Canvasprogramma van dezelfde makers: Peter Vandekerckhove en zijn collega-verhalenvertellers van het nieuwe productiehuis De Raconteurs. Het idee is eenvoudig: families waarin grootouders, ouders en (klein)kinderen al decennialang hetzelfde beroep uitoefenen, vertellen over hoe dat beroep en de samenleving in het geheel door de jaren heen zijn veranderd.

De eerste aflevering gaat over sociaal bewogen politieagenten, in plaats van over stereotiepe champetters. Bewust?

Peter Vandekerckhove: Het was niet de bedoeling om onze vertellers in een hokje te duwen, we hebben gewoon gezocht naar de vertellers met de beste verhalen. En als hun verhalen dan de clichés overstijgen: des te beter. Jos, de grootvader uit de aflevering over politieagenten, heeft als jongetje in de oorlogsjaren uit noodzaak illegale dingen moeten doen. Daardoor is hij een sociaal bewogen politieagent geworden, en zijn principes heeft hij doorgegeven aan zijn zoon en kleinzoon. Heel mooi om te zien hoe één man een hele familie ‘uit de goot’ heeft getrokken. In de aflevering over leerkrachten is de oudste generatie ook niet de typische dorpsonderwijzer, maar een West-Vlaamse vrouw die na haar eerste kind moest stoppen met lesgeven. Dat ging toen zo in het katholieke Vlaanderen.

Wat leert ‘Drie generaties’ ons over het veranderen van de tijd?

Vandekerckhove:(lacht) Het is wel de bedoeling dat je kijkt. Ik wil niet alles verklappen, maar vooral onze aflevering over enkele Gentse glasraamkunstenaars is tekenend voor de evolutie uit de afgelopen decennia. De voornaamste klanten van de grootvader waren pastoors, logisch ook, maar vandaag maken ze onder meer de erotische glasramen van kunstenaar Wim Delvoye. Van een omwenteling gesproken.

We leven vandaag in nostalgische tijden. Hebben vertellers het gevoel dat het vroeger beter was?

Vandekerckhove: Sommigen wel. Het gevoel dat er iets verloren is gegaan, leefde sterk bij de jongste generatie die we voor de aflevering over onderwijzers spraken. De dame in kwestie was helemaal gedemotiveerd geraakt door het eindeloze papierwerk dat leerkrachten vandaag moeten doorspartelen. Zij heeft er zelfs de brui aan gegeven.

Tot slot: wat mogen we nog verwachten van De Raconteurs?

Vandekerckhove: Goeie televisie die ook iets te vertellen heeft. We hebben nog totaal andere programma’s dan Drie generaties op stapel staan, maar ik kan nog niet verklappen wat. Een realityprogramma? Mochten we daar ooit mee bezig zijn, dan mag je altijd aan onze oren komen trekken. (lacht)

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content