CIRCUS VAN ÉÉN MILJARD. CIRQUE DU SOLEIL DOET EEN NIEUWE EVENWICHTSOEFENING OP DE SLAPPE KOORD TUSSEN ENTERTAINMENT EN KUNST.

CIRQUE DU SOLEIL

Vanaf 13 augustus aan de Vlaamse Kaai, Gedempte Zuiderdokken, Antwerpen. Tickets: 070 22 32 30 of via www.cirquedusoleil.com.

Dralion

In de bijna twintig jaar sinds zijn ontstaan op een straatfestival is Cirque du Soleil uitgegroeid tot een wereldfenomeen dat het vroegere circus met zaagmeel en poep definitief in het museum heeft bijgezet. Acrobatie op hightechniveau in adembenemende decors zijn nu de toverwoorden. Met negen verschillende shows die momenteel over de wereld toeren, lijkt op die succesformule voorlopig geen sleet te komen.

The greatest show on earth doet tegenwoordig Europa aan met zijn nieuwste productie Dralion, een Engelse samenstelling van draak en leeuw die verwijst naar het oosterse karakter ervan. Het vermengt namelijk westerse en Chinese acrobatie (37 kunstenmakers werden maar na lang aandringen door China vrijgegeven) met een verhaallijn en 3000 fabelachtige kostuums. Het is volgens de makers een eerbetoon aan de vier natuurelementen, een futuristische reis waar de wetten van de magie gelden. Ze voorzien hun cocktail van circus en theater opnieuw van een verhaal, al geven ze toe dat het niet makkelijk na te vertellen is (evenmin als de zangteksten die in onbestaande talen zijn geschreven). Of zoals een van de artiesten het verwoordt: ‘Als je het podium op rent met een vuurstok in je hand, kan dat verhaal je gestolen worden!’

En dan heeft u hier in Europa nog niet alles van Cirque du Soleil gezien. In Las Vegas lopen momenteel drie shows met als absolute uitschieter het spectaculaire O (bedacht en geregisseerd door de Belg Franco Dragone), waarvan de productiekosten maar liefst 100 miljoen euro bedragen. De kans is dus klein dat dit waterspektakel hier ooit te bewonderen zal zijn. Stilzitten doen ze in de Canadese thuisbasis Montreal alvast niet. Later dit jaar moet hun grootste show tot nu toe (voorlopig nog zonder titel) het 20.000 zitjes tellende auditorium van het MGM Grand Hotel bijna dagelijks doen vollopen. De artistieke leiding werkt volledig onafhankelijk en duldt geen pottenkijkers. Zo gooide men onlangs nog een vergevorderd plan om zich in Londen te vestigen in de vuilnismand toen een van de geldschieters over de inhoud van de volgende producties begon te praten. Zoiets doe je natuurlijk wel makkelijker als je weet dat je intussen zo’n miljard euro waard bent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content