Het was dan wel de ‘moeder aller oorlogen’, Desert Storm heeft niet meteen voor een overvloed aan films gezorgd. Een overzicht.

THE MANCHURIAN CANDIDATE (2004)

Van Jonathan Demme, met Denzel Washington, Leiv Schreiber, Meryl Streep

Jonathan Demme ( The Silence of the Lambs) serveert een intelligente update van de klassieke complotthriller van John Frankenheimer (1962) en vervangt de Koreaanse oorlogsachtergrond uit het origineel door een Irakese. De film vertelt het verhaal van een Desert Storm-veteraan (Washington) die sinds zijn doortocht door Saddam-country kampt met de meest bizarre nachtmerries. Een meeslepende trip die listig laveert tussen droom en werkelijkheid en terloops Amerika’s politieke en bedrijfselite ontmaskert als perfide manipulators.

COURAGE UNDER FIRE (1996)

Van Edward Zwick, met Denzel Washington, Meg Ryan, Lou Diamond Phillips

Een getraumatiseerde kolonel (Washington) onderzoekt of de in Irak gesneuvelde helikopterpilote Karen Walden (Ryan) al dan niet in aanmerking komt voor een postume eremedaille. Dat geeft aanleiding tot een Rashomon-achtig oorlogsdrama waarin verschillende getuigen een compleet ander beeld schetsen van Karen. Helaas wordt er zedig gezwegen over de politieke context of de morele implicaties en wordt de Golfoorlog gereduceerd tot een patriottische, met sentiment en gladde actie overgoten meditatie over moed, eer, loyaliteit, waarheid en ander gezwets.

THREE KINGS (1999)

Van David O. Russell, met George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube

In deze heerlijk subversieve en zwierig geregisseerde oorlogskomedie trekken vier soldaten – aangevoerd door majoor Clooney – door de nog dampende ruïnes van Irak, op zoek naar de goudvoorraden die door Saddams troepen uit Koeweit werden gejat. Het resultaat is een satire vol actie en donkere humor waarin Operation Desert Storm te kijk wordt gezet als een door kijkcijfer-, olie- en goudkoorts geïnspireerde oefening in economisch imperialisme. Is getekend: David O. Russell, het vrolijk anarchistische brein achter Flirting with Disaster en I Heart Huckabees.

BRAVO TWO ZERO (1998)

Van Tom Clegg, met Sean Bean, Steve Nicolson, Rick Warden

Deze Britse oorlogsfilm is gebaseerd op de bestseller van Desert Storm-veteraan Andy McNab en werd oorspronkelijk gemaakt voor de BBC. Een speciale eenheid van mariniers wordt gevolgd op een geheime missie door het Noorden van Irak, tot de hel losbreekt en strategie plaatsmaakt voor chaos. McNabs boek leidde tot een bescheiden controverse – het gentlemanimago van The Queens’ Army kreeg een fikse knauw toen haar clandestiene operaties in de openbaarheid werden gebracht – maar deze routineuze film bracht amper enige deining. Een beetje zoals de Republikeinse garde, dus.

LIVE FROM BAGHDAD (2002)

Van Mick Jackson, met Michael Keaton, Helena Bonham Carter, Lili Taylor

Een groep CNN-journalisten trotseert de bommenregen boven Bagdad, gaat in de clinch met deontologische codes, steekt de vijandelijke linies over en tracht ondertussen het thuisfront te bombarderen met exclusieve reportages en pakkende plaatjes. De moeder aller mediaoorlogen kritiekloos gezien door de kijkcijfergeile ogen van CNN-producer Robert Wiener (Michael Keaton), die het scenario van deze bleke tv-productie van HBO zelf mocht neerpennen. Embedded movie-making, heet zoiets.

D.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content