DOWN IN THE VALLEY **

EVAN RACHEL WOOD en EDWARD NORTON in 'DOWN IN THE VALLEY'. Het wilde Westen revisited.

Vrijdag 9/7, 00.45 – BBC 1. David Jacobson met Edward Norton, Evan Rachel Wood, David Morse. VS 2005.

Een ouderwetse cowboy op drift in het moderne L.A.? Neen, Down in The Valley is geen Californische variant op Midnight Cowboy. Deze stadswestern van indietalent David Jacobson speelt wel origineel met enkele cowboywaarden en de mythe van de Great American West zoals die nog in het hoofd van de protagonist rondspookt.

Gewezen documentairemaker Jacobson brak door met Dahmer, een sterk docudrama over de homoseksuele seriemoordenaaar Jeffrey Dahmer. Voor Down in The Valley liet Jacobson zich inspireren door zowel zijn eigen jeugd in de San Fernando Valley – een brok suburbaan beton met snelwegen, winkelcentra en stukken ongerepte natuur – als een reeks klassieke westerns.

Jacobson vertrekt voor zijn neowestern van een typische genrecoda: de mysterieuze en charismatische vreemdeling (Edward Norton) die in een stad aankomt en er de rust verstoort. Hier gaat het om het leven en de familiale nucleus van Tobe (Evan Rachel Wood), de rebelse 18-jarige dochter van een gevangenisbewaker (Bruce Dern).

In se is Down in The Valley een opgroeiverhaal met een donkere nihilistische onderlaag, maar het is de hele westerncontext die de film speciaal maakt. Terwijl je dit genuanceerd geacteerde psychodrama kunt zien als een moderne variant van Shane en Rebel Without a Cause, heeft het ook een westernlook en zijn er referenties naar Howard Hawks’ Red River en John Fords My Darling Clementine.

Die invloed heeft Jacobson niet alleen visueel verwerkt. Het personage van Norton – met Stetson en colt – is immers geobsedeerd door de cowboymythe van het Oude Westen. In die zin is deze zowel lyrische als soms wat repetitieve film een reflectie over hoe het idealiseren van film-iconen en -mythes tot existentiële vervreemding kan leiden.

Hoewel Jacobson voor een project van een Hollywood-studio getekend heeft, komt er eerst nog het onafhankelijk geproduceerde A Single Shot. De film naar een roman van Matthew F. Jones wordt een grimmige thriller over een jager die per ongeluk een tienermeisje doodschiet. De cast klinkt alvast veelbelovend: behalve William H. Macy, Forest Whitaker en Thomas Haden Church speelt ook Inglourious Basterds-ster Michael Fassbender mee.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content