Wallonië heeft een boontje voor An Pierlé, en de liefde is wederzijds. ‘Optreden is daar een feest, op alle gebieden. En lekker eten, man!’

Donderdag 11 tot en met zondag 14 juli

Dour (Henegouwen) Tel: 065 650 203 – Website: www.dourfestival.be

Dour noemt zichzelf The Belgian Alternative Music Event. Met recht en rede. Dour moet het niet hebben van de grote namen, wel van een breed palet van alternatieve acts uit uiteenlopende sectoren van de hedendaagse scene.

ONZE TIPS: George Clinton & The P-Funk All Stars, Ken Ishii, Soulfly, Burning Spear, Jah Wobble, Millionaire en Girls Against Boys.

EN VERDER: 2 Many DJ’s aka The Fucking Dewaele Brothers, Dreadzone, Gonzales, Suicidal Tendencies, Alec Empire, Coil, Bush Chemists, Mudflow, Starfighter, Indochine, My Little Cheap Dictaphone, Flexa Lyndo, Zornik, Flip Kowlier, Lemon, St.Thomas, DJ Logic (feat. Vernon Reid), Le Peuple De l’Herbe, Noir Désir, Six. By Seven, Howe Gelb, Idaho, Jazzanova dj set en An Pierlé.

‘De zuiderse slag’

Door Eddy Hendrix

Het is niet de eerste keer dat An Pierlé op Dour speelt. Ze herinnert het zich als een van haar eerste optredens met begeleidingsband. ‘We moesten op een festival spelen, en dus dachten we dat het verstandig was om dat met een groep te doen. Inmiddels ben ik er klaar voor om in welke bezetting dan ook op een klein of groot podium te staan. Sommige mensen zeggen dat onze muziek zich minder tot een festival leent, maar in een tent is de sfeer ook intiem, en als je ’s avonds op een groot podium speelt, kan je die omstandigheden net zo creëren.’

Treed je graag op in Wallonië?

An Pierlé: De mensen weten er echt wel wie ik ben. Onze nieuwe cd staat in de Waalse hitlijsten. Niet dat hij een topper is, maar hij staat er toch maar mooi in, en bovendien is onze eerste single vanaf de eerste dag opgepikt door Radio 21 en La Première. Dat is een enorme steun.

Blijkbaar wordt je muziek er ook anders benaderd dan in Vlaanderen.

Pierlé: Bij ons wordt me vaak verweten dat mijn muziek te arty is, terwijl dat in Wallonië net een compliment is. Hier word ik constant vergeleken met Tori Amos, in Wallonië nooit. Daar halen ze Siouxsie & The Banshees en Patti Smith als referentiepunten aan. Dat doet me enorm veel deugd. Wallonië is voor mij ook een springplank naar Frankrijk, waar ik graag meer zou willen optreden. Maar dat vergt tijd. Ik speel binnenkort als top of the bill op een festival in Rijsel. Ik weet het, het is maar net over de grens, de mensen daar kunnen ook Radio 21 ontvangen, maar toch. Ik speel ook in Parijs, in het voorprogramma van Joseph Arthur. Er beweegt iets, en daar wil ik graag op voortborduren. Want als we in Frankrijk spelen, zijn de reacties altijd veel beter dan in België en Nederland. En lekker eten, man! Optreden is daar een feest, op alle gebieden. De zuiderse slag, Wallonië heeft dat ook al in zich.

Er staan de laatste jaren steeds meer Waalse groepen op. Volg je die scene?

Pierlé: Op de voet, ik ken een aantal van die artiesten persoonlijk. Het is alsof ze lange tijd met wijdopen mond van verbazing naar de bloeiende Vlaamse scene hebben gekeken, en eindelijk nu zelf het heft in handen durven nemen. Veel van hen zijn beïnvloed door dEUS, sommigen zelfs iets te nadrukkelijk, maar het is een interessante lijst: Flexa Lyndo, Zop Hopop, My Little Cheap Dictaphone, Sharko, Venus.

Wat wil je zelf zien op Dour?

Pierlé: De zanger van Venus, Marc Huyghens. De rest van het programma zegt me weinig. Omdat ik er gewoon te weinig van ken. Alleen Noir Désir, die ik absoluut wil zien, en Girls Against Boys. Dat zal je misschien verbazen, maar ik hou wel van een ferme streep alternative rock. Zeker op een festival. Maar ik ben van nature geen festivalganger. Niet bepaald het type dat een hele dag languit in het gras ligt om af en toe recht te staan om een groep vanop 80 meter afstand te zien. Ik krijg claustrofobie van zulke volle weides.

Ik heb wel het geluk dat ik de volgende maanden op elk festival optreed waar ik naartoe wil: Werchter, Dour, Dranouter en misschien Pukkelpop. Dat zou super zijn, want op Pukkelpop kom ik het liefst van al. Ook voor Werchter ben ik heel blij. Ik speel in de Pyramid Marquee tussen Lambchop en Röyksopp, twee groepen die ik uitermate boeiend vind.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content