Dorian Electra

Leeftijd 26

Locatie Verenigde Staten

Instagram @dorianelectra

In het kort Flamboyant. Houden van kandelaars. Zingen graag over Friedrich Hayek, vibrators en clitorissen.

In het lang Geen nummer dat Dorian Electra beter samenvat dan Flamboyant. ‘No taste for subtlety / And no time for restraint / No, oh, I go all the way’, zingen zij* terwijl ze met een zijden kamerjas, muntgroen kapsel en een glas champagne in de hand gracieus voor het haardvuur van een luxueuze villa liggen. ‘Het woord flamboyant wordt vaak op een spottende manier gebruikt als het over queers gaat’, aldus Electra. ‘Ik wilde het op een trotse en onbeschaamde manier herclaimen.’ Dat is goed gelukt. Zelden zoveel kandelaars, glitters en geluidseffecten in één nummer gezien en gehoord.

Dorian Electra

Electra trachten wel vaker de luisteraar van zijn vooroordelen te ontdoen. Muziek is voor hen dan ook onlosmakelijk verbonden met filosofie en maatschappijkritiek. Een van hun eerste nummers was I’m in Love with Friedrich Hayek, een ongewone liefdesverklaring aan de liberale filosoof die hen – tot hun ongenoegen – de titel ‘libertarian lolita’ opleverde. In 2016 maakten Dorian Electra voor lifestyleplatform Refinery29 een reeks muzikale geschiedenislessen over de clitoris, de vibrator, hoge hakken en drags die al snel werden opgepikt. Om maar te zeggen dat Electra nooit een doorsnee artiest waren. De voorbije jaren wurmen zij zich desalniettemin stilaan binnen in de hoge contreien van de popcultuur. Eerst met een feature op Charli XCX’s Femmebot, daarna met een reeks voorprogramma’s voor Pussy Riot en de singles Man to Man en Career Boy, waarin zij een loopje nemen met de diepgewortelde genderpatronen. De bange witte heteroseksuele man hoeft de dansvloer nochtans niet te ontwijken: los van hun boodschap zijn de nummers van Electra ook verdomd catchy popbangers. Gewoon opletten dat u niet per ongeluk ‘The clitoris will be set free’ meebrult.

Een willekeurige quote ‘Satire is een van de krachtigste middelen om onderdrukkingspatronen uit te dagen. Wanneer je queer bent, heb je vaak het gevoel dat je buiten de sociale normen valt. Dat leidt haast vanzelf tot een campy, humoristisch wereldbeeld en het besef dat de dominante structuren ridicuul zijn. Het is makkelijker plagen vanaf de zijlijn.’

Klinken naar eigen zeggen als een kruising tussen Britney Spears en een slordige loungezanger in Las Vegas.

* Dorian Electra identificeren zich als genderfluïde en wensen te worden aangesproken met de voornaamwoorden zij (meervoud), hen en hun. Vandaar.

Check Dorian Electra en ander nieuw talent op de Spotify-playlist Signalement x Knack Focus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content