De Brugse Gentenaars van The Violent Husbands veroveren komend weekend Leuven, meer bepaald met een optreden op Marktrock (8-10/8). Wat prikkelt zoal de creativiteit van gitarist Dijf Sanders?

Een aanzienlijk deel van het Marktrockpubliek telt af naar het concert van CPeX. Wordt dat ook voor jullie een heilig moment?

Zulke proporties neemt het bij mij niet aan, maar ik wil de Clement Peerens Explosition wel eens live zien. Ik ken ze alleen van hun hits, maar die bevallen mij wel. Ze grossieren in het soort bizarre humor waar The Violent Husbands zich ook graag aan wagen. Een groep verafgoden, dat vind ik maar gevaarlijk. De teleurstelling kan alleen maar groot zijn. Dat had ik een tijd geleden met het optreden van Hot Chip in de Botanique. Op plaat vind ik die heel goed, maar live vond ik dat maar een overstuurde, platte bedoening met niets dan 4/4-beats.

Zijn The Violent Husbands festivalliefhebbers?

Toen we jong waren, gingen wij er nooit heen. Wij bouwden ons eigen festival met onze gitaren rond het kampvuur. Marktrock is een van de weinige festivals waarvoor we gevraagd worden, en dat hebben we wellicht te danken aan onze deelname aan Zo is er maar één(The Violent Husbands brachten er ‘De Wilde Boerendochter’, nvdr.). Op andere festivals ben je blijkbaar niet welkom als je niet op Studio Brussel gedraaid wordt.

Stoort jullie dat?

Nee, het is vooral jammer. Ik vind dat muziek niet gehinderd zou mogen worden door vooroordelen. Zelf hebben we ook even getwijfeld of we met The Violent Husbands wel zouden meedoen aan Zo is er maar één, omdat sommige fans ons liever meer underground zien. Maar met onze deelname hebben we niemand kwaad gedaan. Al hebben de makers wel moeten ondervinden dat The Violent Husbands niet te regisseren zijn. (lacht) Zo wilden ze ons in lelijke hemden steken maar wij zweerden bij onze vaste outfit: een kostuumvestje boven een marcelleke.

Welke platen kleuren de zomer van The Violent Husbands?

Ik ben de laatste tijd helemaal weg van Animal Collective, een gestoord Amerikaans gezelschap dat elektronica combineert met een soort van gospelzang. Als er nu één liveoptreden is waar ik naar uitkijk, dan is het dat van Animal Collective. Ik ben heel benieuwd hoe ze erin slagen om live hetzelfde complexe niveau als op plaat halen. Naar het schijnt stellen ze niet teleur.

Op 8 augustus beginnen de Olympische Spelen in Peking en de VRT zal al vanaf vier uur ’s nachts uitzenden. Staat jouw wekker al?

Nee. Niemand bij The Violent Husbands is een grote sportliefhebber. Een wielerklassieker als Parijs-Roubaix, daar kan ik nog naar kijken. Maar een sportevenement dat langer duurt, zoals de Ronde van Frankrijk, dat kan ik echt niet blijven bekijken. Dat zal wel met de glijdende uren van het muzikantenleven te maken hebben. Ik slaag er daardoor ook nooit in om een tv-serie te blijven volgen. Wat dat betreft is de komst van dvd’s mijn redding geweest. Ik ben nogal een hevige sciencefictionfan en Battlestar Galactica was een serie waar ik al jaren op zat te wachten, al vind ik het derde seizoen minder. Wat ik ook op dvd verzamel: South Park, geweldige humor vind ik dat.

Delen jullie hetzelfde gevoel voor humor bij The Violent Husbands?

We zijn allemaal fans van Hans Teeuwen en onnozele humor. De laatste tijd houden we ons vooral bezig met het maken van grappige filmpjes en foto’s die we dan op onze MySpace plaatsen. We wisselen ook muziektips uit, sinds kort kom ik voortdurend af met Animal Collective. (grijnst) Maar sinds we professioneel met muziek bezig zijn, is het nodig om onze oren regelmatig rust te gunnen. Zo zal er nooit muziek opstaan als we met onze camionette van een optreden terugkeren. Dan is er niets zo mooi als het ruisen van de snelweg, of het moet Miles Davis’ versie van Porgy and Bess zijn.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content