Comedy Cupwinnaar Bart Cannaert zet als kapitein bij ‘De Tabel van Mendelejev’ (ma-do rond 22.00 – Eén) zijn eerste stapjes richting eeuwige roem. Hoe ziet zijn culturele week eruit?

In de horrorflick ‘The Mist’ wordt de mensheid bedreigd door een wel heel onverwachte vijand. Of ben je eerder een liefhebber van Aziatische cinema? In dat geval kunnen we ‘The Mourning Forest’ van Naomi Kawase aanbevelen.

Geen horror voor mij, ik kan er op het beschamende af niet tegen. Ik slaag er zelfs in flauw te vallen bij Interview with the Vampire. Op een bepaald moment bijt Tom Cruise in zijn pols. Rechtstaan lukte mij nog, de deur bereiken daarentegen. Wat Aziatische film betreft: een liefhebber zou ik mezelf niet noemen, maar ik kan er wel van genieten. Bin-jip bijvoorbeeld vond ik ontroerend mooi. En van over-the-top-geweld als in Old Boy kan ik wel genieten. Maar de laatste tijd ben ik, behalve voor Aanrijding in Moscou, nauwelijks in de bioscoop geraakt.

Dvd dan? Als je van scifi houdt, moet je de 5-delige Ultimate Collectors Edition van monument ‘Blade Runner’ of de geflopte ‘Battlestar Galactica’ uit de jaren tachtig hebben.

Ik vind het fascinerend hoe sciencefiction voor sommige mensen bijna een religie is, maar daar heb ik gelukkig geen last van. Een Fnac of Mediamarkt betreden is voor mij zo al gevaarlijk genoeg. Blade Runner zegt me niks, maar ik ben in staat álles te kopen dat zo mooi in een doosje ligt te blinken. Zo ben ik de Kubrickexpo in Gent ooit buitengestapt met een heel pak van zijn films onder mijn arm. Nog steeds niet bekeken. En vorige week heb ik alle reeksen van De Kollega’s gekocht, maar da’s zo mooi tragikomisch dat ik zeker ga kijken.

Ook op dvd: comedyoptredens van Doug Stanhope, John Belushi, Lenny Bruce, Mike Myers en de Neveneffecten. Ga jij als komiek inspiratie inslaan?

Het is een schande, en collega-komieken geven me dan ook vaak op m’n dak, maar van al die namen ken ik alleen Lenny Bruce. Ik ben helemaal niet thuis in de Angelsaksische humor. Die show van de Neveneffecten heb ik live gezien en die is heel goed. Mijn inspiratie komt van dichter bij huis: om te beginnen Toon Hermans, maar ook Wouter Deprez en Wim Helsen.

Dan behoor jij wellicht tot de fans van ‘Het Programma van Wim Helsen’.

Fantastisch, hé. Bijvoorbeeld hoe hij het gesprek met die man zonder hand probeerde af te sluiten met een gedicht van Godfried Bomans maar zich versprak: handjes in plaats van hondjes (schatert). En dan niet weten waar hij moet kruipen, schitterend. Maar ik kan ook wel genieten van bijvoorbeeld Mijn Restaurant. Ik ben geen realityliefhebber maar dat programma is geen spelletje: hier is je restaurant, doe het maar. Ik kijk ook naar Hagger Trippy en Tomtesterom, en niet van moeten omdat ik voor hun productiehuis werk (lacht).

Met Doozer en Mindless Self Indulgence ligt er deze week weer wat nieuwe punk in de platenzaak. Of kiest de echte rebel voor ‘First Born’ van Kaye Styles?

Ik heb de jaren zeventig niet meegemaakt en dus nooit de behoefte gevoeld om punker te zijn. Hoewel ik het niet zo voor R&B heb, kan ik Kaye Styles wel velen. Probeer het maar eens, hiphop in Vlaanderen. In Amerika was die al lang een held, men zou hem er zelfs te soft vinden. Terwijl hier de reactie is: ‘Doe toch eens gewoon, en zet uw pet recht.’ (lacht) Maar als ik cd’s ga kopen, is het meteen een hele pak van iets leuks dat ik op de radio heb gehoord: Kaizer Chiefs, The Killers, Claxons… Blij dat ik dat heb leren kennen.

Op de concertagenda: Arsenal in de AB en de dag erna Nick Cave in Vorst? Of ga je liever op Open Wervendag naar het Museum aan de stroom in Antwerpen?

Op Arsenal heb ik mij tijdens festivals al geamuseerd, maar eigenlijk zou ik een icoon als Nick Cave toch eens aan het werk willen zien. Ik heb twee vrienden die zulke hevige fans zijn dat ze zelfs zo’n snor zoals die van hem zouden kweken. Zelf ben ik best jaloers op Caves werkethiek: zo gedisciplineerd en vruchtbaar zou ik ook willen schrijven. En bedankt voor de MAS-tip: ik woon er vlakbij en fiets er haast dagelijks voorbij, en toch weet ik niet hoe ver het er nu mee staat.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content