Voor ‘1000 Zonnen’ (elke dag, 19.45 – Eén) gaat zelfverklaard luxebeest Pascale Platel elke week kamperen. Welke brok cultuur weet haar komende week uit haar tent te lokken?

Deze week is het in de bioscoop lachen geblazen met ‘Superhero Movie’, de nieuwe spoof met Leslie Nielsen. Maar misschien is ‘Mataharis’, over drie vrouwelijke privédetectives in Madrid,meer iets voor jou?

Die Mataharis klinkt inderdaad geweldig, maar ook Leslie Nielsen zie ik graag bezig, die is zo hyperkinetisch. Maar om er nu voor naar de cinema te gaan? Dat heb ik de laatste tijd alleen maar gedaan voor Eastern Promises, en Aanrijding in Moscou uiteraard. Of ik zelf eens niet de hoofdrol in een film zou willen spelen? Tuurlijk dat, maar ik zou er zelf nooit om durven te vragen. Zulke dingen laat ik mij overkomen, dus zien we wel.

Ook nieuw op het witte doek: Edward Norton die in de huid kruipt, of liever uit het vel springt van The Hulk. Of koop jij liever de vintage tv-reeks die nu integraal op dvd uitkomt?

Ik verkies toch de oude Hulk: die vond ik vroeger wel griezelig en dat is die van de nieuwe films helemaal niet. Maar ik ga die dvd’s niet kopen, hoor. Tv-series zijn toch rap beschimmeld, vind ik. Ik heb mij één keer mispakt aan een dvd-box van Charlie’s Angels. Dan koop ik liever Six Feet Under, Wire in the Blood of een gedurfde reeks als Weeds.

De platenwinkel wordt overspoeld met mixplaten van hiphoppers: 50 Cent, Wu-Tang Clan, Jay-Z, Ghostface Killah, Nas… Zegt dat jou iets?

Nee, totaal niet. Ik ben ook helemaal niet mee met de nieuwste muziek. Ik ontleen cd’s in de bibliotheek die ik dan in mijn iTunes steek en wat ik goed vind, blijft erin staan. Ik heb het nogal voor filmsoundtracks: die van Persepolis is heel goed. Ik ben ook zot van de strip, dus zou ik de film ook eens moeten zien. Ik hou vooral van soundtracks waarin stukken dialoog zitten. Of gesproken boeken! Bijvoorbeeld Jan Wolkers die met z’n krakende oude stem Turks Fruit voorleest. Daar zou ik de verfilming ook eens van moeten zien. Al vind ik vaak dat het boek beter is dan de film. Zo was ik onlangs teleurgesteld door Perfume.

Komend weekend vindt Rock Werchter plaats. Sla jij je ‘1000 Zonnen’-tentje ook eens op een festivalterrein op?

Ja, maar ik weet niet of dat Rock Werchter wordt. Al zou ik het wel leuk vinden want dan kan ik misschien Radiohead live zien. Ik ga namelijk nooit naar festivals of zelfs gewone optredens. Ik hou niet van de drukte, daarom ben ik bijvoorbeeld ook nog nooit naar het theaterfestival van Avignon geweest. Al ben ik wel blij dat ik halfweg jaren tachtig in Rotterdam David Bowie live heb gezien. En ik ben een even grote fan van Roxy Music. Op het internet heb ik een concert gevonden dat van op de eerste rij met een gsm was opgenomen. Ik schrok ervan dat de kwaliteit zo goed was. Het voelde bijna als diefstal tegenover de mensendie veel verder in het publiek stonden.

Nieuw op tv: ‘De Premiejagers’, een quiz van Bruno Wyndaele.

Quizzen interesseren mij eigenlijk niet zo – als het op parate kennis aankomt ben ik echt dom – maar Bruno Wyndaele vind ik een heel competente presentator. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar de herhalingen van Beste Vrienden op zondagavond. Bruno is streng en toch voel je je op je gemak bij hem omdat hij zijn gasten tegelijk ruimte laat om zichzelf te zijn. Ik heb liever iemand die duidelijk laat merken dat hij de baas is in een gesprek dan iemand die je maar laat praten, met zo’n blik van ‘ik begrijp jou wel’. Ergerlijk vind ik dat.

Vandaag is het 41 jaar geleden dat ‘Our World’, de allereerste wereldwijde televisieshow, per satelliet werd uitgezonden. Welk historisch tv-evenement is voor jou onvergetelijk?

Ik kan me niets monumentaals herinneren, vrees ik. Het eerste wat me te binnen schiet is een interview eind jaren zeventig met de excentrieke Nederlandse Mathilde Willink door showbizzjournalist Henk van der Meyden. Kort daarna is ze in mysterieuze omstandigheden overleden. Zou dat al op YouTube zitten? Even kijken… Nee, maar blijkbaar wel een parodie ervan door Arjan Ederveen. Ziet er ook wel fascinerend uit.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content