Samen met Roos Van Acker en Hans Otten bekijkt Gunter Lamoot de zin en onzin van wetenschappelijke studies in ‘Ook Getest Op Dieren’ (ma, 22.45 – VT4). We voerden ook even een cultureel experiment op hem uit.

Welke plaat haal jij deze week in huis: ‘Attica!’, de nieuwe van Monza; de reünieplaat van de inmiddels grijze vleermuizen van Bauhaus of die van het Ketnet-konijntje Hopla?

Het zal Monza worden. Hun eerste cd heb ik destijds gekocht voor Van God Los. Dat doe ik eigenlijk vaak, een hele cd kopen voor één liedje, want downloaden is nog steeds niets voor mij. Dat kan wel eens tegenvallen maar dan doe ik die plaat toch niet weg. Ik hoef geen perfecte platencollectie. Voor Bauhaus ga ik passen. Ik ben met mijn smaak toch beter met mijn tijd mee, Arctic Monkeys en zo. Voor Hopla zijn onze kinderen al iets te oud. Eigenlijk vragen ze niet zo veel om muziek en luisteren ze met plezier mee naar Studio Brussel, waar de radio thuis doorgaans op staat. Maar mochten ze een cd van K3 vragen, dan zou ik hen dat zeker niet weigeren.

Jack Nicholson en Morgan Freeman spelen in ‘The Bucket List’ twee knarren die hun laatste wensen vervullen. Of trekt ‘Modus Operandi’, over de Jodenvervolging in België, je meer aan?

Sinds ik voor SPAM alle soapseries volg, kom ik er niet meer toe om naar de bioscoop te gaan. No Country For Old Men, There Will Be Blood, Cloverfield, allemaal wil ik ze nog zien. Modus Operandi lijkt mij eerder iets om op Canvas te bekijken. Ik mis zelden een documentaire over het Derde Rijk, al vind ik die eng als ze met kleurenbeelden zijn. Wellicht omdat het in zwart-wit verder van ons bed lijkt. Ik keek er onlangs wel van op dat Alex Agnew onder vuur kwam te liggen om zijn uitspraken over de Joodse gemeenschap. Wie hem een beetje kent, weet dat hij dat niet meende. Al ben ik blij dat het hem is overkomen en niet mij, aangezien ik wil uitgroeien tot de sympathiekste komiek van Vlaanderen.

Ga je mee naar het Brusselse Filmmuseum voor een retrospectieve over Tod Browning?

Oh ja! Freaks en Dracula, dat zijn films die ik wel eens op groot scherm wil zien. Anders moet je dat op dvd bekijken, terwijl ik hier nog een hele stapel onbekeken dvd’s heb liggen. Hopelijk leef ik lang genoeg om dat allemaal nog te bekijken. Ik koop vooral komedie: Look Around You, de liveshows van Ricky Gervais, Curb Your Enthousiasm… Als ik dat bekeken heb, ben ik altijd gestimuleerd om nog betere grappen te bedenken. Al koop ik ook van die goeie Amerikaanse fictieseries op dvd.

Toneelgroep Amsterdam voert ‘Angels in America’ op, dat ook op dvd als miniserie bestaat. Zou je het origineel wel eens willen zien?

Laat ik maar eerst beginnen met de dvd. Ik heb die ooit voor mijn vrouw gekocht als kerstgeschenk. Ik had de eerste afleve-ring op tv gezien en was zwaar onder de indruk. Vooral Al Pa- cino als zo’n rechtse politieker die dan zelf een janet blijkt te zijn.

Zondag is er geen soap, kijk je dan naar de finale van Eurosong?

Ik heb mezelf voor SPAM verplicht om het te volgen, maar die Eurosong is zo’n erge bullshit dat ik het niet eens kan gebruiken om mee te lachen. Ik ben eigenlijk geen soapfan en al heel blij dat ik die van VTM niet moet volgen. De rechten daarop zijn te duur om er stukken uit te monteren. Ik kan overal wel het geestige van inzien maar wát ze ons toch allemaal door de strot rammen op tv… Ik ben niet het type dat vindt dat mensen beter een goed boek zouden lezen, maar dan toch liever een goeie serie als Six Feet Under.

Op 7 maart wordt Bret Easton Ellis 44. Een ook door jou gevierde schrijver?

American Psycho heb ik nog gekocht met een boekenbon die ik kreeg toen ik afstudeerde aan het Rits. Een heel interessant boek omdat hij maar bleef doorgaan met gedetailleerde beschrijvingen over die Patrick Bateman. Ik ben blij dat ik heb doorgebeten want na zo’n gore moordscène kwam er altijd iets met seks of iets grappigs. Bijvoorbeeld een ellenlang betoog over hoe goed de muziek van Phil Collins wel is. Lachen!

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content