DOOD SPOOR

Dimitri Dewever medewerker Trends

Los als de rondwarende geest van een omgebrachte politiedetective je eigen moordzaak op in Murdered: Soul Suspect.

INSTEEK Ronan O’Connor was een bevlogen detective binnen de politiemacht van het Amerikaanse stadje Salem. Nu is hij morsdood. Te pletter gestort, uit het raam van de bovenverdieping van een woning waar hij een occulte seriemoordenaar trachtte te verschalken. Zijn geest, gevangen tussen hemel en hel, wordt pas bevrijd als hij op aarde eerst enkele losse eindjes aan elkaar knoopt: het achterhalen van de ware identiteit en het motief van zijn moordenaar, en ervoor zorgen dat die gemaskerde snoodaard geklist wordt. Geen makkelijke opgave als niemand je ziet of hoort.

ZOEKSPOOK Om verder te raken dien je allerlei onderzoeken af te ronden. Zo vertoef je vaak op plaatsen delict waar je bewijsmateriaal verzamelt/bestudeert, gesprekken van politie, pers, getuigen en omstanders afluistert, de gedachten van die mensen leest of – in sommige gevallen – hun gedragingen manipuleert of hun lichaam binnentreedt. Gevonden bewijsstukken en clous worden bijgehouden in een lijvige dossiermap. Na elk onderzoek dien je de juiste elementen met elkaar in verband te brengen: waarom was persoon X aanwezig op die locatie, wat is de link tussen die rivier en die gehavende boomstam, dat soort zaken.

VLUCHTIGE GEEST Handig is dat je door muren en objecten heen kunt kijken en zweven, alsook jezelf kunt teleporteren. In nevelslierten vluchten is dan weer noodzakelijk om demonen te ontlopen die het op je ziel gemunt hebben. Je kunt die schepsels uitschakelen door ze voorzichtig te besluipen en middels een knoppencombinatie uiteen te rijten, al is vluchten vaak een veiligere optie. Ook onmisbaar is Joy, de dochter van een medium die met geesten kan communiceren en je frequent fysiek uit de nood helpt. Je dient haar als bondgenoot vaak ook onopgemerkt in gebouwen binnen te loodsen door aanwezigen af te leiden met klopgeestactiviteiten.

VERDICT Ondanks de complexiteit van de gameplay blijft Murdered: Soul Suspect over de hele lijn een erg toegankelijke game. De volwassen toon en het van een degelijke achtergrond voorziene hoofdpersonage en scenario wisselen mysterie en verwondering af met strategie en avontuurlijk speurwerk. De oplossingen van de afzonderlijk en chronologisch uit te voeren onderzoeken liggen soms wel erg voor de hand, maar blijven desondanks boeiend. Een aantal besturingsperikelen, de onderbenutte en nooit echt boeiende confrontaties met demonen én de eerder doordeweekse PS4-graphics kosten de game uiteindelijk wel een topscore.

MURDERED: SOUL SUSPECT

PC, PS3, PS4, XBOX 360

SQUARE ENIX

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content