High-Rise

Vanaf 6/7 in de bioscoop

U kent hem als Loki uit de Avengers-franchise en volgens de bookmakers wordt hij de nieuwe Bond, maar deze zomer is Tom Hiddleston eerst nog een Duitse herdershonden roosterende dokter in de J.G. Ballard-adaptatie High-Rise van Ben Wheatley. ‘I loved it. Nooit zoveel plezier gehad op een filmset.’

Tom Hiddleston speelt met evenveel gemak superschurken als Shakespeare-personages. De klassiek getrainde Londenaar neemt het idee dat verandering van spijs doet eten zelfs belachelijk serieus: de laatste jaren speelde hij naast de heerlijk misdadige Marvel-godheid Loki ook al countryzanger Hank Williams in Marc Abrahams I Saw the Light (2015) en schrijver F. Scott Fitzgerald in Woody Allens Midnight in Paris (2011). Zijn Shakespeare-vertolkingen – te talrijk om op te noemen – wisselde hij verder nog af met een rol als vampier in Jim Jarmusch’ Only Lovers Left Alive (2013), een cameo in Muppets Most Wanted (2014) en alvast een oefenrit als Britse spion in de tv-reeks The Night Manager (2015), naar een boek van John Le Carré.

Dat hij zich eerst en vooral wil excuseren voor zijn alomtegenwoordigheid, lacht zijne 35-jarige onberispelijkheid. ‘Ik ben er zeker van dat het publiek dat uiterst vermoeiend vindt en nu al mijn gezicht niet meer kan zien, maar ik kan het ook niet helpen dat er plots zoveel tegelijk uitkomt. Ik ben gewoon heel erg dankbaar dat ik zoveel verschillende dingen kan uitproberen.’

Doe je liever Shakespeare of liever Marvel?

TOM HIDDLESTON: Ik maak geen onderscheid tussen de twee. Het voorbereidende werk is eigenlijk ook hetzelfde. Ik probeer een creatief kader te scheppen waar mijn personages in kunnen wonen. Dat doe ik met research en dagdromen. Dan denk ik wat na terwijl ik uit het raam kijk of onder de douche sta.

Maar de afwisseling is bij jou wel erg extreem. Schrik voor typecasting?

HIDDLESTON: Wat kan ik zeggen? Ik beschouw acteren als op reis gaan en je wilt toch niet steeds hetzelfde land bezoeken?

Voor sommige mensen volstaat een jaarlijks bezoek aan de kust, hoor. Voor jou duidelijk niet. In High-Rise zoek je wel een heel ‘exotisch’ oord op: een torenflat met blote mensen, gewelddadige excessen en dansende stewardessen.

HIDDLESTON: I loved it. Nooit zoveel plezier gehad op een filmset. Dat komt waarschijnlijk omdat de dystopie uit Ballards roman echt anarchistisch is en om dat goed weer te geven moesten we allemaal bepaalde remmingen overwinnen. Ik weet niet of je het boek gelezen hebt maar dat is een aaneenschakeling van cocktailparty’s. Die zijn heel leuk om te filmen. Er hangt dan altijd een beetje een lichtzinnige sfeer op de set. Ik ben heel benieuwd hoe de fans op het resultaat gaan reageren.

De fans. Je bedoelt de ‘hiddlestoners’?

HIDDLESTON: Ja. Tenminste, een deel van mijn fans blijkt zichzelf graag hiddlestoners te noemen. (een beetje achterdochtig) Maar wat wil je precies over hen weten?

Wel, sommige onder hen schrijven fanfictie. Erotische fanfictie en…

HIDDLESTON: (onderbreekt) Dat lees ik niet. Dat is niet gezond, man. Je kunt sowieso niet controleren wat mensen van je denken maar dat soort ‘materiaal’ heeft echt niks met mij te maken. Dat zijn producten van andermans fantasie.

Die fantasie wordt natuurlijk wel aangewakkerd als je in High-Rise in je blote #Hiddlesbum paradeert.

HIDDLESTON: Ja, maar die scène zit ook echt in het boek, en zowel de regisseur als de scenariste vonden het heel belangrijk dat ze bewaard bleef. Mijn blote kont was er terwille van de artistieke integriteit. (lacht)

‘Erotische

fanfictie?

Lees ik niet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content