Dodehoekspiegel vereist

Dead Space 2

Multi > Electronic Arts

GAMEPLAY8 > GRAFIEK9 > GELUID9

Achtergrond Dead Space 2 plaatst de speler opnieuw in de ruimtelaarzen van mijnbouwingenieur Isaac Clarke. Diens ergste nachtmerries starten deze keer in een ziekenhuis in de buurt van Saturnus, waar hij ontwaakt als enige overlevende van een morbide ramp met een ontginningsschip. Het parasitaire necromorphvirus muteert al snel iedereen in Isaacs buurt tot hellegedrochten die hem in groezelige kamers en claustrofobische gangenstelsels naar het leven staan. Wat volgt, is een staaltje overlevingshorror van de bovenste plank.

Concept Inhoudelijk lijkt deze sequel in het begin aardig op zijn voorganger. U sluipt op kousenvoeten doorheen allerlei enge locaties en wordt bij momenten opgeschrikt door angstwekkende geluiden en afzichtelijke wezens die u vanuit alle richtingen besluipen. Speciale krachten als kinesis en stasis maken opnieuw hun opwachting. Het is pas na een tijdje dat u ontdekt hoe goed de spelmakers de balans tussen griezel en onversaagde actie hebben verfijnd.

Nieuwigheden Uw munitie is gelimiteerder, waardoor u er strategischer mee dient om te springen en vaker van wapen moet wisselen. Isaac beweegt dan weer kwieker en soepeler, maar ook zijn rivalen zijn gevarieerder en werpen, spugen en braken nu allerlei goors in uw richting. De missies in het luchtledige zijn beter uitgewerkt en dankzij stuwraketten in uw ruimtepak kunt u doelgerichter in het ijle manoeuvreren. Tussen het eindeloze bloederige afslachten van gemuteerd tuig fungeren een aantal weldoordachte spelsituaties als grotesk bindmiddel – denk aan de manier waarop u ondersteboven aan het plafond tot actie dient over te gaan. Ook de grafiek en schaduw- en lichteffecten ogen gedetailleerder.

Verdict Het verhaal van Dead Space 2 is zowat het enige dat niet even sterk is als de rest van de game. De Solaris-achtige ontmoetingen met de dode vriendin van Isaac dragen uiteindelijk weinig bij. Wél uitmuntend is de bloedenge atmosfeer waarmee de game de speler in een onheilspellend isolement brengt. Lichten uit, geluid op volle kracht: laat u meevoeren op een benauwende tocht doorheen een virtueel spookhuis. Niet voor gevoelige zielen.

Win 3 x Dead Space 2 voor PlayStation 3. Zie pagina 6. TRAKTEERT OP

KNACKFOCUS .BE

Tekst Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content