Editie nummer zes van Docville heeft meer dan één genre in de aanbieding. Onze toppers op een rij.

The Shock Doctrine

Openingsfilm is de nieuwe documentaire van Michael Winterbottom en Mat Whitecross, het geëngageerde duo dat eerder de Amerikaanse War on Terror onder de loep nam in The Road to Guantanamo. Deze keer baseerden ze zich op het gelijknamige boek van Naomi Klein, de matrone van de antiglobalistische beweging. De omstreden stelling? Het kapitalisme wordt vooral gevoed door rampen, revoluties en oorlogen, vergelijkbaar met de shocktherapie die psychiatrische patiënten vroeger moesten ondergaan.

Muziekdocumentaires

Met vijf recente muziekdocumentaires wordt er straks een stevig potje gerockt. Zo zijn er de reprises van de Tom Barman-documentaire Tempo of a Restless Soul en Anvil! The Story of Anvil over de gelijknamige metalband die maar niet wilde doorbreken. Verder op de affiche staan de nieuwe, door Johnny Depp ingesproken rockumentary When You’re Strange over The Doors, én Do it Again, waarin journalist Geoff Edgers vergeefse pogingen onderneemt om The Kinks-broers Dave en Ray Davies weer samen op een podium te krijgen. Ten slotte is er ook nog The White Stripes: Under Great White Northern Lights (foto), een in rood, wit en zwart badend véritéverslag van de intieme White Stripestournee door Canada.

The Art of Chinese Filmmaking

Dat China volop aan haar kapitalistische revolutie bezig is, is ook de lokale filmmakers niet ontgaan. Docville brengt daarom een selectie van spraakmakende Chinese documentaires die duidelijk maken dat niet elke Chinees de jongste jaren een grote sprong voorwaarts maakte. Zo is er Using, over de dubbelzinnige vriendschap tussen een journalist en een heroïnejunkie uit miljoenenstad Guangzhou. Verder staat ook The Biggest Chinese Restaurant In the World op het menu, waarin u een blik wordt gegund achter de schermen van het gigantische West Lake restaurant – waar dagelijks vijfduizend tafels worden bediend – en het Chinese kapitalisme ragfijn wordt gefileerd. Bon appetit.

Films in M

Sinds eind 2009 slaat het vernieuwde M Museum de brug tussen hedendaagse en oude kunst, film en architectuur. Tijdens Docville worden er vier onuitgegeven documentaires vertoond waarin thema’s als kunst en creativiteit, maar ook reclame en industrie een losse rode draad vormen. Zo is er Art & Copy, over de reclamegoeroes die vanaf de jaren 60 een creatieve revolutie teweegbrachten, maar ook Beautiful Losers, over de doe-het-zelfkunststroming die begin jaren 90 uit het skate- en hiphopcircuit voortvloeide en namen als Harmony Korine, Spike Jonze en Ed Templeton opleverde.

The Cove

Dat documentaires even spannend kunnen zijn als de gemiddelde Jason Bournefilm bewijst Louie Psihoyos met dit guerrilladocument over de stiekeme dolfijnenslachtingen in het Japanse vissersstadje Taiji. Haal je snorkel en videocamera boven voor Operatie Flipper, twee maanden geleden nog terecht bekroond met de Oscar voor beste lange documentaire.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content