en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1. FILM Wim Vandekeybus. Here-After

23/4, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

De film gebaseerd op Wim Vandekeybus’ dansvoorstelling Puur – een indringend verhaal van kindermoord, oorlog en trauma’s in het hiernamaals – is een montage van podium-, studio- en zelfs strandbeelden op al even pakkende muziek en tekst.

www.bozar.be

2.LITERAIR FILMPROGRAMMA Cinema Racista

21/4, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Ex-Drummer politiek incorrect? Kijk dan maar eens naar klassiekers als The Yellow Man and the Girl (1919), Fort Apache (1948) of de originele King Kong (1931, foto). Tijdens Cinema Racista geven schrijvers onder wie Tom Lanoye en Frank Westerman commentaar bij – en ook tijdens – de voorstellingen over zwartjes, roodhuiden en het gele gevaar. Nee maar: onze nationale driekleur!

www.bozar.be

3.CONCERT Bloc Party

25/4, AB, Brussel

A weekend in the city heet hun ‘moeilijke tweede’, maar voor de promotie ervan in België komen ze slechts één avondje naar Brussel. Het zou moeten volstaan om u te overtuigen dat ze meer zijn dan new kids on the bloc, en dat hun rock meer is dan arty-farty.

www.abconcerts.be

4.CONCERT Liza Minelli

21/4, Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Liza Minelli heeft in het zicht van haar zestigste een schoorsteenmantel vol Oscars, Tony’s, Emmy’s en gouden platen, maar denkt nog lang niet aan ophouden. De Queen of Showbizz komt naar de Koningin Elisabethzaal voor een alweer ongetwijfeld royale performance.

www.elisabethzaal.be

5. DVD A Scanner Darkly

Uit op 25/4, Warner

A Scanner Darkly haalde vorig jaar de Belgische zalen niet, dus de dvd is verplicht voer voor cinefielen. Is het niet om het scifiverhaal van cultschrijver Philip K. Dick over een paranoïde gedrogeerde antidrugsflik in een hightechtoekomst, dan wel voor de innoverende rotoscopietechniek die van de film een levend stripalbum maakt.

www.warner.com

6. DVD Babel

Uit op 26/4, Universal

Ook uit op dvd: Babel, of vier aan elkaar gelinkte verhalen op vier over de wereld verspreide locaties (Marokko, Japan, Mexico en de VS), samengerold in één topfilm van Alejandro González Iñárrittu. Het door een voortreffelijke cast vertolkte portret van wanhopig zoekende zielen werd niet voor niets meermaals bekroond.

www.universalstudios.com

7.CONCERT Scissor Sisters

21/4, Hof ter Lo, Antwerpen

Don’t feel like dancing? De Scissor Sisters brengen je in Hof ter Lo wel op andere gedachten met hun nichterige discokitsch met een glamourgehalte waar Debby & Nancy nog wat van kunnen leren.

www.goformusic.be

8. FOTOGRAFIE Edward Quinn. A Day’s Work

26/4 tot 17/6, Michael Hoppen Gallery, Londen

Edward Quinn bivakkeerde vanaf de jaren 50 aan de Côte d’Azur in de zandbak van de sterren en fotografeerde er beroemdheden in alle mogelijke vakantieposes. Tien jaar na zijn dood haalt Michael Hoppen Gallery bedrieglijk ontspannen kiekjes van o.m. Grace Kelly, Brigitte Bardot, Marlon Brando, Sophia Loren (foto), Winston Churchill en Picasso van onder het stof.

www.michaelhoppengallery.com

9. CONCERT Goran Bregovic

25/4, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

In de Balkan wordt hij al drie decennia op handen gedragen; sinds hij op de vlucht voor de oorlog in Parijs neerstreek, oogst hij applaus in heel de wereld. Moderne componist, gitarist en grondlegger van de Joegoslavische rockscene Goran Bregovic, onder meer bekend van zijn filmmuziek voor Emir Kusturica, komt naar het PSK.

www.bozar.be

10.EXPO Arshille Gorky. Hommage

Tot 4/6, Centre Pompidou, Parijs

Het Centre Pompidou brengt hulde aan Arshille Gorky. De van oorsprong Armeense schilder kwam tragisch aan zijn einde – zelfmoord na een fatale combinatie van brand, kanker, gebroken nek, verlamde arm en echtscheiding – maar zijn even getormenteerde als vernieuwende kunst drukte een onmiskenbare stempel op het Amerikaanse abstract-expressionisme. (Illustratie: Garden in Sochi)

www.centrepompidou.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content