Nu we net gewend zijn aan het idee dat we met digitale televisie onze favoriete programma’s kunnen zien wanneer wij dat willen, wordt het nóg beter want High Definition television, met een hogere resolutie en dus een scherper beeld, komt er ook stilaan door. Bij Telenet zijn er al een tijdje programma’s in HD te bekijken, en zowel Belgacom als TV Vlaanderen beginnen er deze maand mee. Maar vooraleer u alles op scherp kunt zetten, hebt u natuurlijk wel in de eerste plaats een abonnement op digitale televisie nodig. En op dat vlak is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien; daarom vergelijken we de belangrijkste providers nog eens met elkaar.

Belgacom komt deze maand met HD en belooft dat tegen juni 50 procent van de bevolking ervan kan genieten. Een andere vernieuwing is het pakket waarvoor je niet langer een ADSL-abonnement nodig hebt, maar enkel een vaste telefoonlijn. Maandelijks betaal je dan 17,95 euro voor de telefoon, 9,95 euro voor het zenderpakket Classic +, 6 euro voor de huur van de decoder (of je koopt hem voor 199 euro), en 1,95 euro als je wil opnemen. Installeren kost niets als je het zelf doet of 129 euro als je een technicus laat komen. De activatiekost bedraagt in principe 59 euro, maar wordt nooit aangerekend.

HD is bij Telenet al even ingeburgerd. De prijs van de decoder varieert van 4 euro voor een Digibox, over 6 euro voor een Digicorder tot 8 euro voor een HD Digicorder. Voor 12,73 euro per maand kijk je digitaal. Om je abonnement te activeren moet je wel de eenmalige kost van 50 euro betalen. Opgelet: niet alle gemeentes in Vlaanderen kunnen voor digitale televisie bij Telenet terecht.

TV Vlaanderen begint pas eind deze maand met HD. Precieze tarieven zijn nog niet bekend, maar het zal overal en altijd HD aanbieden. Daarvoor moet je je een schotelantenne aanschaffen. Dat kan bij TV Vlaanderen zelf voor 299 euro, maar hoeft niet. Installeren lukt je ook zelf, al doet een technicus het voor een bedrag tussen 50 en 150 euro. Wat er nog te dokken valt? Een keer 29,95 euro voor de activatie en maandelijks 9,95 euro voor het basispakket – inclusief erotiek. Handig is dat je meteen ook Al Jazeera en consorten ontvangt.

En dan zijn er nog Indi en Coditel. Bij Indi krijg je voor 229 euro een HD-receiver en voor 369 euro een HD-recorder. Als je de smartcard laat activeren voor 25 euro krijg je gratis 56 zenders, voor Easyview – het pauzeren van programma’s – betaal je 2,95 euro per maand. Coditel laat je kiezen voor een Cablebox (99 euro of 3 euro/maand) of een HD Cablebox (299 euro of 10 euro/maand). Daar komen dan wel nog de aansluiting (99 euro), activatie (30 euro), levering (10 euro) en eventuele installatie (40 euro) bij én het abonnement.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content