DICK OP DOEK

Geen enkele sciencefictionauteur zag zoveel van zijn boeken verfilmd worden als Philip Kindred Dick (1928-1982). Een overzicht van de wisselvallige resultaten.

BLADE RUNNER RIDLEY SCOTT, 1982

Ridley Scott schetst een futuristische wereld in verval in deze visueel verpletterende dystopie over de jacht op losgeslagen Replicants. Een magistrale adaptatie van Dicks doemroman Do Androids dream of Electric Sheep?, met Harrison Ford als uitgebluste androïdenjager en Rutger Hauer als godgelijke mensmachine.

TOTAL RECALL PAUL VERHOEVEN, 1990

Virtuele droomreizen naar Mars ontaarden in reële nachtmerries in deze blitse sciencefictionknaller, met Arnold Schwarzenegger als getormenteerde Marsganger. Losjes gebaseerd op het kortverhaal We Can Remember It for you Wholesale, met een scheut sociale satire en Sharon Stone als typische Paul Verhoevenextraatjes.

CONFESSIONS D’UN BARJO JÉRÔME BOIVIN, 1992

Een obsessieve neuroot trekt in bij zijn impulsieve tweelingzus en haar echtgenoot. Een Frans curiosum naar Dicks semi-autobiografische Confessions of a Crap Artist met dialogen van Jacques ‘Un prophète’ Audiard.

SCREAMERS CHRISTIAN DUGUAY, 1995

Futuristische B-actie met voormalig Robocop Peter Weller als de aanvoerder van een bataljon ruimtekolonisten die het aan de stok krijgt met geavanceerde moordmachines. Naar Dicks Koude Oorlog-rêverie Second Variety.

IMPOSTER GARY FLEDER, 2001

Een ingenieur bouwt het perfecte wapen om aliens mee te vernietigen, al rest de vraag of hij zelf geen alien is. Slappe sciencefiction met Gary Sinise naar Dicks gelijknamige kortverhaal, dat in 1962 al werd gebruikt voor de Britse tv-serie Out of this World.

MINORITY REPORT STEVEN SPIELBERG, 2002

Tom Cruise leidt een eliteteam dat misdaden op voorhand kan voorspellen, tot hij zelf van moord beschuldigd wordt. Futuristische neonoir van Steven Spielberg met het vraagstuk over vrije wil en determinisme als typisch dickiaanse thematiek.

PAYCHECK JOHN WOO, 2003

Een specialist in brainwashing en bedrijfsspionage (Ben Affleck) sluit een miljoenendeal met een louche entrepreneur, al werd ook zijn geheugen gewist. Ontgoochelende Dickadaptatie van actiesensei John Woo.

A SCANNER DARKLY RICHARD LINKLATER, 2006

Een undercoverflik komt in contact met een ultraverslavende geheugendrug en begint zijn greep op de werkelijkheid te verliezen. Psychedelische sf-noir met de in rotoscopie getekende Keanu Reeves, Robert Downey Jr. en Winona Ryder.

NEXT LEE TAMAHORI, 2006

Ridicule verfilming van Dicks kortverhaal The Golden Man, met Nicolas Cage als de man die in zijn eigen toekomst kan kijken, maar helaas slechts twee minuten vooraf. Let op Julianne Moore die hard haar best doet om niet in de lach te schieten.

RADIO FREE ALBEMUTH JOHN ALAN SIMON, 2010

Visioenen doen een platenbaas verhuizen naar L.A., waar hij met de hulp van sciencefictionauteur Philip K. Dick een intergalactisch complot op het spoor komt. Onuitgegeven independentverfilming van Dicks postuum verschenen roman met chanteuse Alanis Morissette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content