Geboren

Op 11 november 1974 in Hollywood. ‘Leonardo’ gedoopt omdat zijn moeder hem voor het eerst in haar buik voelde stampen toen ze een schilderij van Da Vinci aan het bewonderen was in het Uffizi-museum in Firenze.

Achtergrond

Zoon van een Italo-Amerikaanse striphandelaar en een moeder met Duitse roots. Liep school op Marshall High in LA en is van kindsbeen af bevriend met Tobey ‘Spiderman’ Maguire. Woont nog altijd in Los Angeles, in de buurt van de Sunset Strip. Buurman van o.m. Lindsay Lohan, Cameron Diaz en Tobey Maguire.

Eerste rolletjes

Na een reeks commercials verscheen hij in de sitcom Parenthood (1990), een tv-spin-off van de gelijknamige dijenkletser met Steve Martin en geschreven door Joss Whedon, de latere bedenker en producent van Buffy the Vampire Slayer en Angel. Verder dook de kleine Leonardo ook op in de populaire tv-shows Roseanne en Growing Pains, terwijl hij in 1991 zijn filmdebuut maakte in de spotgoedkope horrorkomedie Critters 3.

Doorbraak

In 1993, aan de zijde van Robert de Niro in het fiftiesdrama This Boy’s Life én later op het jaar als Johnny Depps mentaal gehandicapte broertje Arnie in Lasse Hallströms dramedy What’s Eating Gilbert Grape (1993) – meteen goed voor zijn eerste Oscarnominatie in de categorie beste mannelijke bijrol.

Carrièrepieken

Commercieel: James Camerons epische botenballade Titanic (1997), met een wereldwijde recette van 1,8 miljard dollar nog altijd de grootste kaskraker aller tijden. Artistiek: Baz Luhrmanns hippe Shakespeare-adaptatie Romeo + Juliet (1996), Spielbergs Catch Me If You Can (2003), plus de drie films die hij maakte met Martin Scorsese: Gangs of New York (2002), The Aviator (2004) en The Departed (2006). Voor zijn rol van neurotische businesstycoon, ladies’ man en vliegenier Howard Hughes in The Aviator kreeg DiCaprio trouwens zijn eerste Oscarnominatie als beste acteur.

Echtelijke status

Single. Vormde tot vorig jaar een koppel met het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen, bijgenaamd ‘The Body’.

Oorspronkelijk ook gecast als

American Psycho Patrick Bateman en Dirk Diggler in Boogie Nights, rollen waarvoor DiCaprio in extremis bedankte wegens ‘conflicting schedules’ en die uiteindelijk naar respectievelijk Christian Bale en Mark Wahlberg gingen.

Politieke overtuiging

Democraat. Steunde John Kerry tijdens de vorige presidentsverkiezingen en staat verder al een hele tijd bekend als een overtuigde groene jongen. Twee jaar geleden gaf DiCaprio zelfs enkele lezingen over het broeikaseffect.

Inkomen

Kreeg 2,5 miljoen dollar voor Titanic; tien miljoen plus een percentje van de winst voor Gangs of New York en twintig miljoen voor The Aviator én Catch Me If You Can.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content