DEXTER

JULIE BENZ (links). 'Ik weet ook niet of je Dexter nu goed of slecht moet vinden.'
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Maandag 7/3, 22.30 – Acht.

Van maandag tot donderdag is elke avond een aflevering te zien.

Wie we daar hebben! Dexter Morgan, ’s werelds favoriete seriemoordenaar – sorry, Hannibal Lecter – keert terug naar ons kleine scherm. Acht begint vanaf volgende week met Dexter, de Amerikaanse dramareeks over een psychopaat die overdag als forensisch onderzoeker bij de politie van Miami werkt en ’s nachts het gespuis in diezelfde stad opruimt – letterlijk. Mensen die in lang vervlogen tijden op VT4 het eerste seizoen meepikten en sindsdien hongerig uitkijken naar het vervolg, mogen gerust zijn: Acht jaagt de eerste jaargang er in drie weken door en begint aansluitend met de tweede reeks.

Over de hoofdrol van Michael C. Hall in Dexter is al veel geschreven, maar de acteurs rond hem hoeven niet voor hem onder te doen. Julie Benz bijvoorbeeld, die op indrukwekkende wijze gestalte geeft aan Rita, een vrouw die enkele zware trauma’s uit haar verleden meedraagt, maar een relatie begint met Dexter in de volle overtuiging dat ze nu haar droomprins heeft gevonden. Kortom: de uitdrukking ‘op de verkeerde mannen vallen’ is in haar geval nog een understatement.

Was het moeilijk om je in jouw personage in te leven?

Julie Benz: Het kan vreemd klinken, maar absoluut niet. Al weet ik niet meteen hoe dat kwam: ik ben geen moeder, ik ben nooit misbruikt, ik slaap niet met een seriemoordenaar, of toch niet dat ik weet. (Lacht) Toch was er iets aan haar dat ik instinctief begreep. Van alle personages uit mijn carrière is zij de eerste vrouw die ik niet hoef te spelen: ik forceer niets als ik op de set sta, ze overkomt mij. Dat klinkt heel esoterisch en gek, maar ik kan het niet verklaren. Ik was voorbestemd om Rita te spelen, maar ik weet niet waarom.

Had je meteen dat gevoel toen je de eerste scenario’s kreeg?

Benz: Oh ja, het script voor de pilootaflevering was sowieso het beste dat ik ooit gelezen had. Dexter is ook het soort tv dat ik graag bekijk – provocerend, donker en gedurfd. En toen ik hoorde dat Michael C. Hall – van wie ik sinds Six Feet Under een grote fan ben – de hoofdrol zou spelen, wist ik helemaal zeker dat ik wilde meedoen. Ik weet nog dat ik mijn agent opbelde en zei: ‘Wie moet ik vermoorden om deze rol te krijgen?’ Wees gerust, hun lichamen zijn goed verborgen. (Lacht)

Van alle personages in ‘Dexter’ is Rita ook diegene die in de eerste seizoenen de grootste evolutie meemaakt.

Benz: Dat klopt. In het begin is Rita een erg fragiele, beschadigde vrouw, een alleenstaande moeder van twee die jarenlang door haar ex-man mishandeld is. Dexter omschrijft haar als ‘de perfecte cover’, omdat ze net als hem niet weet hoe een goede relatie eruitziet en weinig van hem verwacht. Als hij lief is voor de kinderen en haar niet slaat of verkracht, is het voor haar al goed. Naarmate de serie vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en staat ze sterker op haar benen. Dat heeft ze te danken aan haar liefde voor Dexter, voor een seriemoordenaar dus. Haar verhaal is een ramp die je van ver ziet aankomen en waarbij het onmogelijk is om weg te kijken.

In de VS is ‘Dexter’ intussen een cultreeks. Heb je een verklaring voor dat succes?

Benz: Het gebrek aan duidelijke antwoorden, denk ik. Dat is toch de reden waarom ik de serie zo goed vind. In de wereld van vandaag worden mensen door de massamedia zo vaak gezegd wat ze moeten voelen, hoe ze moeten denken of wat er politiek correct is, en dan komt er een tv-serie waarin een seriemoordenaar de hoofdrol speelt en die voor één keer niet duidelijk zegt wat je daar als kijker van moet vinden. Is hij goed of slecht? Ik weet het antwoord eerlijk gezegd zelf nog altijd niet. Dexter speelt zich in een grijze zone af, en dat is een plaats die je op televisie veel te weinig ziet.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content