DES HOMMES ET DES DIEUX *****

Broeder OLIVIER RABOURDIN, net als zijn confraters geprangd tussen DES HOMMES ET DES DIEUX in de Algerijnse bergen.

Vrijdag 29/3, 23.00 – Ned 2. Xavier Beauvois, FR 2010

Monniken die Angelina Jolie aan de box office verslaan? Drie jaar geleden moest Salt het in Frankrijk afleggen tegen Des hommes et des dieux, een meeslepend noodlotsdrama over acht Franse monniken in een klooster in het Algerijnse Atlasgebergte.

Dit op feiten gebaseerde verhaalspeelt zich af in de jaren negentig, op het moment dat de religieus-politieke onrust in Algerije toeneemt: het land glijdt af naar een burgeroorlog tussen gewapende islamistische groeperingen en regeringstroepen.

Ook dit kleine broederschap van trappisten in de abdij van Tibhirine komt klem te zitten tussen de corrupte overheid en terroristen die alle buitenlanders viseren. Deze in Cannes met de Grand Prix du Jury bekroonde film gaat over hun gewetensstrijd, over geloof en twijfel, opoffering en menselijke angst.

Aan de historische context van de jihad en de katholieke bekeringstocht, een nooit geheelde wonde die al dateert van 1830, toen het Franse leger Algerije binnenviel, verspilt regisseur Xavier Beauvois woord noch beeld. Dat hoeft ook niet: ditis geen mystiek fresco over geloofsovertuiging, maar een film over trouw blijven aan je idealen, over spiritueel engagement en martelaarschap, geweld en het afwijzen van geweld. Anders gezegd: dit is meer de cinema van Dreyer en Bresson dan The Mission, meer Alain Cavaliers Thérèse dan een bekeringsdrama met kruis en in habijt.

De monniken, in hun zoektocht naar toenadering tussen islam en christendom, leven in perfecte harmonie met de moslimgemeenschap. Ze delen hun eenvoudige leven met elkaar: van een besnijdenisfeest en het geven van amoureuze raad aan een jonge dorpsvrouw tot administratieve bijstand en het verzorgen van de zieken op de bescheiden dokterspraktijk van broeder-geneesheer Luc (Michael Lonsdale).

Totdat de terreurdaden van de extremisten alsmaar dichter richting klooster opschuiven, prior Christian (Lambert Wilson) legerbescherming weigert en de monniken voor een verscheurende keuze staan: het land verlaten en de geschokte dorpsbewoners aan hun lot overlaten of als trouwe herders solidair op post blijven en hun missie verder vervullen, met het risico dat ze zelf sterven?

Het is die radicale zielsstrijd die de pilaar vormt waarop het artistiek opmerkelijke Des Hommes et des dieux rust. Beauvois schildert de onderlinge debatten tussen de monniken en hun dagelijkse leven met ascetische eenvoud, met als hoogtepunt een pakkende Laatste Avondmaal-scène.

Uiteraard heeft hij aandacht voor de liturgische rituelen van de monniken, die steun putten uit gebed, meditatie en religieuze gezangen. Maar de film overstijgt ook op een heel serene manier het louter religieuze om tot een bezinning te komen over plicht en zelfopoffering. LUC JORIS

LUC JORIS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content