Des duivels?

Eerste zin Ik ben niet grootgebracht met de blues.

Waar liggen de muzikale wortels van de Stones, Nick Cave of The White Stripes? Maarten Schuermans zoekt het uit tijdens een trip naar het diepe zuiden van de VS. In de Appalachen, de Mississippidelta, de swamps van Louisiana, de bars van Memphis en Nashville of de prairies van Texas volgt hij de sporen van sleutelfiguren uit blues, folk, ragtime, bluegrass, hillbilly, cajun, jazz en gospel, genres die samen aan de oorsprong liggen van de hedendaagse popmuziek.

Hij gaat na hoe de nazaten van Europese kolonisten, Afrikaanse slaven en de oorspronkelijke indianenbevolking elkaar cultureel hebben beïnvloed. Daarbij onderstreept hij het belang van de field recordings van John en Alan Lomax en de opkomst van radio en platenindustrie voor het in stand houden en verspreiden van muzikale tradities.

Schuermans is geen grote stilist en verliest zich al eens in nietszeggende anekdotes, maar zijn boek is goed gedocumenteerd. Het levert een boel inzichten over kleurrijke artiesten, verscheurd tussen God en duivel, tussen kerk en hoerenkast.

Des duivels? ***

Maarten Schuermans, Epo, 248 blz, ? 24,90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content