Voor zijn honderdste verjaardag gaf Universal dertien klassiekers een digitale restauratiebeurt. De uitverkorenen op een rij.

ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT LEWIS MILESTONE 1930

De allereerste Universaltitel die de Oscar voor beste film won, is deze forse adaptatie van Erich Maria Remarques beroemde antioorlogsroman. Pacifistische prestigecinema over de gruwel in de loopgraven.

DRACULA TOD BROWNING 1931

Misschien wel de meest iconische aller Universalfilms is deze gotische huiversonate met übervampier Bela Lugosi als de – letterlijk – bloedgeile graaf uit Transsylvanië.

DRÁCULA GEORGE MELFORD 1931

Tegelijkertijd met Browings versie werd een Spaanstalige Draculafilm gedraaid, maar dan ’s nachts, als Lugosi in zijn lijkkist lag te slapen en Carlos Villarías diens cape aantrok.

FRANKENSTEIN JAMES WHALE 1931

Nog een monsterlijk Universalmeesterwerk is James Whales lezing van Mary Shelleys huiverklassieker, met Boris Karloff als het kunstmatig tot leven gewekt creatuur. It’s alive! It’s aliiiiivvee!

BRIDE OF FRANKENSTEIN JAMES WHALE 1935

Het monster wordt verliefd in deze even poëtische als hilarische boy-meets-girlvariant. Een van de beste sequels ooit, en de beste film uit de schier eindeloze Frankensteinfranchise.

BUCK PRIVATES ARTHUR LUBIN 1941

Komieken Bud Abbott en Lou Costello waren Universals grootste sterren van de jaren veertig, met deze bootcamp-farce als beste bewijs.

PILLOW TALK MICHAEL GORDON 1959

Toen hadden romcoms nog pit en punch. Rock Hudson mag als plagende playboy het hart van Doris Day proberen te veroveren in deze kleurrijke en zedige sekskomedie.

TO KILL A MOCKINGBIRD ROBERT MULLIGAN 1962

Gregory Peck schittert als Atticus Finch, een advocaat uit het diepe Zuiden die de verdediging op zich neemt van een zwarte man die onterecht van verkrachting wordt beschuldigd. De gewetensvolle moeder aller rechtbankdrama’s.

THE BIRDS ALFRED HITCHCOCK 1963

Hitchcock laat een stel vogels los op Tippi Hedren en demonstreert waarom hij de master of suspense wordt genoemd. Horror met snavel, pluimen en het engste einde uit de filmgeschiedenis.

THE STING GEORGE ROY HILL 1973

Paul Newman en Robert Redford lichten de maffia op in deze Oscarwinnende gangsterfilm over het Chicago van de jaren dertig. Het overbekende kenwijsje van Marvin Hamlisch krijg je er gratis bovenop.

JAWS STEVEN SPIELBERG 1975

New Hollywood-wonderkind Steven Spielberg gooit een haaivormig stuk plastic in de oceaan en tovert het om tot het meest angstwekkende beest dat ooit in de bioscopen is gespot. De zomerblockbuster is geboren.

OUT OF AFRICA SYDNEY POLLACK 1985

De Keniaanse savanne vormt het decor voor de romance tussen Robert Redford en Meryl Streep in deze liefdeskaskraker naar de roman van Isak Dinesen. Stroop met Streep in de jungle.

SCHINDLER’S LIST STEVEN SPIELBERG 1993

Dat Spielberg niet enkel garant staat voor superieur escapisme bewijst hij met dit zwart-witdrama over de horror van de Holocaust. Goed voor negen Oscars en miljoenen kroppen in de keel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content