door Karel Degraeve

Na vier cd’s en twee theatertournees heft het duo Derek & Vis zichzelf op. Een afscheidstournee moet het einde bezegelen. Het laatste concert vindt plaats in Gent op 16/12. Info: [{phone}]0474-27 95 57 of www.derek-vis.com.

Nog wat tv gezien de jongste tijd?

Weinig, zoals gewoonlijk. Naar amusementsprogramma’s kijk ik niet, maar voetbal op tv zal ik nooit missen, net zo min als het journaal. Al begin ik me steeds vaker te ergeren aan de inhoud ervan. Ik heb echt geen behoefte aan informatie over auto-ongelukken.

De radio is meer je ding?

Toch niet, tenzij in de auto. Thuis zet ik liever een cd op. Liefst klassiek werk, omdat dat de enige muziek is die me toelaat om nog iets anders te doen. Pop en rock eisen te veel mijn aandacht op. Dan wil ik alles doorgronden.

Ik las op jullie website dat het oude Radio1-programma ‘Neem je tijd’ aan de basis lag van ‘Derek & Vis’.

Dat klopt. Zij hadden ons ten tijde van Derek & the Dirt uitgenodigd om een unplugged-cd op te nemen. Dat werd Fourplay, ons laatste wapenfeit. Vis (Yves Meersschaert) en ik kregen toen en daar zin om iets rustiger muziek te maken en de cabareteske toer op te gaan.

Waarom houden jullie er nu mee op?

Ik had weer zin om mijn gitaar in te pluggen en in een grotere bezetting potige rock te spelen. Ik heb nu een nieuwe zeskoppige band verzameld onder mijn eigen naam, Derek. Het is niet echt een soloproject. Ik schrijf de teksten, maar de muzikanten _ Vis zit er ook bij _ hebben een groot aandeel in de muziek. Het zijn echte, Engelstalige rocksongs met veel bluesinvloeden en hier en daar een country-element. Er is een grote vrijheid in de orkestratie, wat ons vooral life ten goede moet komen. Ik ben nogal gek op zangers die hun muziek brengen volgens de emotie van de dag. Sinatra had dat, Bob Dylan heeft dat ook.

We mogen je weer op de festivals verwachten?

Dat is de bedoeling, ja. Ik kijk er al naar uit. Na vijf jaar heb ik de bruine kroegen en de culturele centra wel gezien.

Heb je de Belgische rockscene de jongste jaren van nabij gevolgd?

Vanop een afstand. Wat me opvalt, is dat die jonge gasten een veel grotere technische bagage hebben dan onze generatie, zeg maar die van The Scabs. Daardoor kunnen zij veel meer creativiteit leggen in hun muziek. Mauro bijvoorbeeld: die heeft het helemaal. Die gastjes van Das Pop ook. Ongelooflijk is dat. Wij zaten vroeger vast aan een muzikaal bestek en raakten daar niet van los.

Ondertussen ben je wel geëvolueerd?

Zeker in het songschrijven, maar ook muzikaal. Het kan altijd beter natuurlijk. Zonder me met hem te willen meten: Dylan is al zo lang bezig, maar op elke nieuwe plaat komt hij sterker voor de dag.

Je werpt je, net als de jonge garde, ook in allerlei nevenprojecten.

( lacht) Met het Gentse collectief ’t Gespuis ga ik ook op tournee, ja. Zij zullen mij _ maar ook Lieven Tavernier bijvoorbeeld _ begeleiden terwijl ik voordraag uit mijn gedichten- en verhalenbundel ( Blij met een beetje zon, nvdr.). In januari gaan we daarmee in première.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content