Dennie is een star

Eerste zin Op een dag zei iemand die ik heel serieus neem – en dat komt niet zo vaak voor, ik neem om te beginnen mensen die zichzelf serieus nemen al niet serieus en iedereen neemt zichzelf vandaag de dag serieus – tegen mij: jij leeft niet in de tijd, Ted.

Ted – ‘Mijn familie is niet zo goed in naamgeving’, voegt ze er steeds aan toe – is een jonge vrouw die lijdt aan het leven. Ze is bang voor kiespijn en gesprekken, voor het allergrootste en het allerkleinste, voor droogte en overstromingen en natuurlijk ook voor fijnstof. Van de weeromstuit klampt ze zich vast aan de mensen in haar omgeving, zoals aan haar vriendin Daan, een succesvolle dirigente met wie ze een bevredigende relatie had, tot Daan haar verliet. ‘Als jij een fles water was, zat er maar een piepklein gaatje in je fles waaruit ik kon drinken’, zei Ted tegen Daan. ‘En ik heb dorst.’ Waarop Daan – voor ze de deur achter zich dichtgooide – antwoordde: ‘Als jij een fles met water was, klotste je zo alles in één keer in mijn gezicht. En ik drink juist liever rustig. Ik hou niet van lurken.’

Misschien moet Ted de wereld en de tijd wat loslaten, raadt iedereen haar aan. Misschien moet ze een huisdier nemen – en dan geen aangelijnde hond, maar zo’n vrijpostige kat. Lang voor die kat – Dennie – er werkelijk is, heeft Ted het al met haar vrienden over hem. Dennie wordt de belofte van een zorgeloos leven en van een glorieuze, vrije toekomst. Wanneer Ted op een boerderij op een ziek katje met een ontstoken oogje stoot, is Dennie terecht en er gaat een hele nieuwe wereld voor haar open.

Maartje Wortel is eindeloos grappig en genadeloos spits in haar nieuwe roman Dennie is een star. Het is een psychologisch portret waarin je een paar trekken van de schrijfster herkent en waaruit je zou willen blijven citeren. Zo schrijft ze helemaal in het begin dat ze aan de Rietveld Academie les kreeg van Wim Brands. Schrijf nooit over je kat, drukte hij iedereen op het hart, want dat leidt nooit tot goeie literatuur. Wat een misvatting, denk je na het lezen van Dennie is een star. Wat bijvoorbeeld met Rudy Kousbroek? Of T.S. Eliot? Om nog maar over die Maartje te zwijgen.

Dennie is een star *****

Maartje Wortel, Das Mag, 168 blz., ? 19,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content