Deep State – seizoen 2 (10)

ALISTAIR PETRIE in DEEP STATE: de rosse leeft!

Er is veel veranderd in Deep State sinds het eerste seizoen. U zult tevergeefs zoeken naar Max Easton, het hoofdpersonage van de eerste reeks. Wel nog erbij: zijn zoon Harry Clarke (Joe Dempsie, die u ook kent als smid en koninklijke bastaard uit Game of Thrones) én George White. Dat is dus die stoute MI6-bobo die seizoen 1 niet overleefd heeft.

Toen showrunner Matthew Parkhill acteur Alistair Petrie vroeg om de rol van George te hernemen, dacht die vanzelfsprekend dat het een grap was. ‘Hij zei dat hij zelf niet begreep waarom hij zijn favoriete personage genekt had. Om me toch aan boord te houden is hij in dit tweede seizoen de voorgeschiedenis van George gaan uitspitten. Het was leuk om te zien hoe het morele kompas van mijn personage naar de kloten ging.’

Max Easton zit niet meer in dit tweede seizoen, zijn zoon Harry wel nog. De actie is dit keer verlegd van Iran naar zwart Afrika, meer bepaald Mali, waar een vuile oorlog voor propere energie woedt.

Heeft deze serie ook jouw morele kompas ontregeld?

Alistair Petrie:(lacht) Je moet een complotdenker zijn om in Deep State te spelen. Bullshit is vandaag de norm omdat de luidste roepers de grootste geloofwaardigheid wordt toegedicht. Politici die iets zeggen dat van de pot gerukt is, krijgen vaak kritiek, maar als ze het daarna nog eens feller herhalen, vindt iedereen hun uitspraken plots overtuigend. Waarheid is een troebel begrip geworden.

De rode draad doorheen dit seizoen is dat de waarheid diverse gezichten heeft.

Petrie: Het is moeilijker geworden om feiten te vinden. Dat baart me zorgen, omdat het een gevoel van machteloosheid in de hand werkt en ik drie zonen heb wier politieke bewustzijn hierdoor gevormd wordt. Voor hen is de opkomst van rechtse, populistische leiders geen anomalie maar het politieke normaal. Vroeger had ik hen zelf hun eigen politieke voorkeur laten ontdekken. Nu voel ik me verplicht om hen politiek bewust te maken. Ze mogen dit niet als de norm beschouwen.

Misschien moet in een derde seizoen dan maar de brexitsoap uitgespit worden.

Petrie: Dat noem ik niet de deep state, maar de shallow state in actie. Of de sorry state. Vind je het niet vreemd dat ten tijde van seizoen één zo weinig over nationale en zo veel over internationale politiek gesproken werd terwijl dat nu net omgekeerd is? De focus op Trump en de brexit maakt het machtige lui achter de schermen gemakkelijk om slecht nieuws te verdoezelen, mensen geruisloos uit de weg te ruimen en grip te krijgen op Afrikaanse landen als Mali. Als we onze kijkers al op die mechanismen kunnen wijzen, dragen we ons steentje bij aan een betere wereld.

Dinsdag 28/5, Fox

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content