Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Danse macabre – Goed en slecht nieuws voor de fans van ‘Pushing Daisies’: de serie zelf is stopgezet, maar de vorige reeks van bedenker Bryan Fuller komt volledig op dvd uit.

(1) Reeks: *** Extra’s: **

(2) Film: * Extra’s: *(Fox)

Reeks. Dead Like Me is ongeveer een kwartier bezig als het 18-jarige hoofdpersonage – het sarcastische tienermeisje Georgia Lass – in het midden van de straat dodelijk getroffen wordt door een toiletbril afkomstig van het internationale ruimtestation. Bij het ontwaken krijgt ze te horen dat ze vanaf nu deel uitmaakt van de ‘Grim Reapers’, een groepering van dode mensen die op de aarde rondzwerven om de zielen van overledenen te verzamelen vlak voor die naar de eeuwige jachtvelden afreizen.

Als u nu onwillekeurig aan Pushing Daisies denkt, die heerlijke serie over een taartenbakker die mensen even opnieuw tot leven kan wekken, is dat niet zo vreemd: beide reeksen komen immers uit de – toch lichtjes verontrustende – koker van Bryan Fuller, een van de meest vindingrijke tv-schrijvers van het moment . Dat ze zich allebei op de grens tussen leven en dood afspelen, is niet de enige gelijkenis tussen Dead Like Me (dat van 2003 dateert) en Pushing Daisies. Net als Pushing Daisies barst deze reeks van de bizarre zijsprongetjes, prachtige nevenpersonages en eigenaardige wendingen en ziet ze eruit alsof ze in een snoepwinkel is opgenomen. En Fuller slaagt er eveneens in om gitzwarte humor met naar de keel grijpend melodrama te vermengen: de scènes waarin Georgia (wier uiterlijk veranderd is zodat ze niet meer herkend wordt) contact probeert te zoeken met haar kleine zusje, dat ze bij leven altijd genegeerd heeft, zijn echt hartverscheurend.

Tv-series die niet duidelijk te omschrijven zijn, zoals die van Fuller, doen het zelden goed bij het grote publiek. Pushing Daisies werd in de VS inmiddels stopgezet halverwege het tweede seizoen, en ook deze Dead Like Me ging slechts twee reeksen mee. Maar er is wel een kans dat ze opnieuw tot leven komt: Life After Death, een speciale tv-film waarin met het verhaal aangeknoopt wordt, kwam begin dit jaar in de VS op dvd uit, en als die succesvol blijkt, zou de serie opnieuw kunnen opstarten. Helaas heeft Fuller zelf niet aan de film meegewerkt, en dat is er aan te merken, want de dialogen sprankelen een stuk minder. Bovendien zijn sommige ingrepen in de cast (enkele acteurs moesten wegens andere verplichtingen verstek laten gaan) niet bijzonder gelukkig. Misschien is het toch beter om de doden te laten rusten, en gewoon te genieten van de twee seizoenen heerlijke tv die Dead Like Me heeft opgeleverd.

Extra’s. Commentaartrack, deleted scenes, blik achter de schermen en korte docu over de muziek bij seizoen 1, enkele korte docu’s (onder meer over de evolutie van het verhaal en de look van de serie) en deleted scenes bij seizoen 2 en commentaartrack bij de film.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content