De filmindustrie heeft de muziekwereld helemaal ontdekt. Ray was een van de meest succesvolle biopics van het voorjaar, en de film van Gus Van Sant over Kurt Cobain wordt vast een van de toppers van het filmfestival in Cannes (zie pagina 20). Maar er zitten nog een hoop biografische films over muzieksterren in de pijplijn. Een overzicht. Elvis Presley û ELVIS

Wat? Deze week loopt op de Amerikaanse tv-zender CBS ELVIS, een prestigieuze miniserie over het leven van The King of Rock and Roll. De reeks, die toont hoe Presley vanuit zijn nederige afkomst naar wereldsucces schoot, werd gemaakt met de volledige steun van de Elvis Presley Estate en mocht als eerste biografische film de master recordings van Elvis gebruiken op de soundtrack. Wie? CBS hield eerst een open auditie voor de hoofdrol en zag daar zowat iedere Elvis-imitator op afkomen, tot een Japanse vrouw die nauwelijks Engels kon. Uiteindelijk koos men voor een ‘gewone’ hoofdrolspeler, de Ier Jonathan Rhys-Meyers uit Bend It Like Beckham.

Brian Jones û Stoned

Wat? Regisseur Stephen Woolley moest tien jaar lang vechten om zijn gedroomde biografie van ex-Rolling Stones-gitarist gemaakt te krijgen, maar nu is hij eindelijk af. Rond Brian Jones’ dood in 1969, toen hij in het zwembad verdronk, zijn er altijd een hoop geruchten geweest. Stoned zou nu aantonen dat zijn dood geen ongeluk was, maar moord. Ene Frank Thorogood, een bouwvakker die aan Jones’ huis werkte, zou op zijn sterfbed bekend hebben. Komt binnenkort uit. Wie? Leo Gregory, een weinig bekende Britse acteur, speelt Jones.

Johnny Cash û Walk The Line

Wat? Een kroniek van het leven van countrylegende Johnny Cash, van zijn jeugd op een katoenboerderij in Arkansas tot zijn succes bij Sun Records in Memphis, waar hij opnam samen met Elvis, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins en een icoon van de country werd. Walk The Line komt wellicht eind dit jaar uit. Wie? James Mangold ( Cop Land, Girl Interrupted) regisseert, Joaquin Phoenix trekt een lange zwarte mantel aan en Reese Whitherspoon speelt June Carter, de grote liefde van Johnny.

Janis Joplin û The Gospel According To Janis

Wat? Penelope Spheeris ( Wayne’s World) richt haar camera op het leven van de getormenteerde Janis Joplin, die op 27-jarige leeftijd stierf aan een overdosis heroïne. De opnames beginnen later dit jaar. Wie? De zangeres Pink. Overigens is er nog een tweede Joplin-biopic in de maak, Piece Of My Heart, en daar zou Renée Zellweger de hoofdrol spelen. Bridget Jones als Janis Joplin? Niet verwonderlijk dat de erven-Joplin hun steun verlenen aan The Gospel.

Bob Dylan û I’m Not There

Wat? Todd Haynes bracht in Velvet Goldmine eerder al de glamrock van de jaren zeventig in kaart, nu concentreert hij zich op Bob Dylan. In I’m Not There – dat volgend jaar uitkomt – volgt hij zijn carrière tot op vandaag. Wie? Omdat Dylan volgens Haynes te complex is om door één acteur te worden gespeeld, zullen niet minder dan zeven mensen de man gestalte geven. Waaronder een kind van elf en een zwarte vrouw, om de ‘inner blackness’van de zanger te tonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content