De voorspelkracht van het internet (en de teloorgang van de mysteryreeks)

Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

We hadden al spoilers nadat een reeks is uitgezonden. Nu zijn er ook spoilers vóór een reeks is uitgezonden. Met dank aan het internet.

Het was een van de grote surprise twists van het tv-jaar: Hodor, de naam van een personage uit Game of Thrones, is eigenlijk kort voor ‘Hold the door’. Niemand die dat had zien aankomen. Nu ja, niemand behalve ene Myrddin. Exact acht jaar geleden had hij die plotwending voorspeld en op het forum van westeros.com gezwierd. Inclusief verbazend nauwkeurige details.

***

Er was een tijd, nog niet eens zo heel lang geleden, dat je Lost en De mol kon kijken zonder dat je wist wat de rest van de wereld erover dacht. Dan kwamen het internet, het internetforum, en mensen met heel veel tijd, waarmee we op het punt belanden waar we nu zijn: geen grote tv-reeks zonder fantheorieën, podcasts en subreddit-threads op het web. Het gevolg: heelder reeksen worden gespoild nog voor ze uitgezonden zijn. De twist in Game of Thrones met Jon Snow die u niet had zien aankomen? Nee, niet die ene, die andere, op het einde? Werd ook al een jaar of twee op het web voorspeld.

Het internet weet veel.

Dat werd het afgelopen jaar duidelijk met Westworld, min of meer de geestelijke opvolger van Lost, maar dan met robots. Het had een mystery drama moeten zijn. Het was er geen. Werkelijk elke plottwist was al voorspeld, tot en met de finale. Elk shot was gepauzeerd en geanalyseerd, er was een hypothetische alternatieve tijdslijn geconstrueerd, er werd gegist naar de geheime identiteit van de personages. En het indrukwekkende: alles bleek te kloppen. Meer dan een verrassing was de laatste aflevering van het eerste seizoen een bevestiging van wat iedereen al sinds aflevering drie wist.

De voorspelkracht van het internet: het is een nieuwe realiteit. Niet alleen voor kijkers, maar ook voor makers. De mol deed in ons land een prima poging om geheim te houden wie de mol was, maar moest daarvoor wel een compromis sluiten: de verborgen tips op basis waarvan u het had kunnen weten – samen met de ontknoping toch zowat hét moment van het programma – waren een sof. ‘In aflevering 8 speelt een lokaal bandje een Mol-lied in G-mol’? Oké dan.

George RR Martin, de schrijver van de boeken waarop Game of Thrones gebaseerd is, liet dit jaar weten dat hij al één of twee fantheorieën heeft gelezen die exact overeenkomen met het einde van de reeks dat hij in gedachte had. ‘Geen idee hoe ze het gedaan hebben, maar enkele lezers hebben de extreem obscure en subtiele referenties verzameld en zijn tot de juiste conclusie gekomen. Wat de vraag oproept: wat doe ik nu? Verander ik het? Mag geen enkele lezer verwachten wat er gaat gebeuren? Ik heb beslist dat ik bij mijn originele plan blijf.’

Het internet houdt zich sindsdien onledig met het voorspellen van welke voorspellende fantheorieën Martin bedoelde.

Uiteraard.

GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content