De reünie van The Beatles is een feit, zij het dan in de virtuele realiteit. In de nieuwe game The Beatles: Rock Band kunt u zelfs even zelf lid worden van de Fab Four.

Het was George en Olivia’s zoon Dhani Harrison die Apple de Beatleseditie van de videogame Rock Band aanpraatte, maar McCartney, Starr en de erven van Lennon zal dit spelletje ook geen windeieren leggen. De verkoop van games is de laatste jaren immers explosief gestegen, en de muzikale spelletjes zitten vooraan in het peloton. Van Guitar Hero, de rivaal van Rock Band, zijn al ruim 35 miljoen exemplaren verkocht en voor de groepen die hun naam en gezicht aan die game hebben verbonden – van Aero-smith tot Metallica – levert dat een mooie én eenvoudige bron van inkomen op. Voor Electronic Arts, uitgever van Rock Band, is de Beatlesgame trouwens een primeur. De maatschappij heeft wel al een speciale versie rond AC/DC op de markt gebracht, maar daarvoor heeft de hardrockgroep enkel de liedjes geleverd. De eerste echte Rock Band waarin een groep centraal staat, is dus die rond The Beatles: er zijn slechtere namen om mee te beginnen.

Omdat platenmaatschappij Apple erop stond dat de liedjes op de soundtrack uit de hele carrière van de band zouden komen, moesten de makers een manier vinden om in de game het verhaal van The Beatles te vertellen. En dat zonder McCartney en co of de fans die het spel in huis halen voor het hoofd te stoten. Om de speler het gevoel te geven dat hij echt samen met de groep groeit, zijn er virtuele ko-pieën gemaakt van enkele beroemde plaatsen waar The Beatles opgetreden hebben. Van The Cavern Club in Liverpool, over het tv-podium van The Ed Sullivan Show waarin ze hun doorbraak in de VS bewerkstelligden, tot het dak van het Applegebouw waar de band voor de laatste keer live te zien was. Omdat The Beatles vanaf 1966 niet meer optraden en zich in de studio terugtrokken, speelt een deel van de game zich echter ook af in een psychedelisch decor, waarvoor de tekenaars inspiratie zochten bij Sgt. Pepper’s en de Magical Mystery Tour-film.

Maar het belangrijkste is natuurlijk de muziek, en op dat vlak stelt The Beatles: Rock Band niet teleur. De soundtrack telt in totaal 45 songs, van vroege klassiekers als I Saw Her Standing There tot de ‘afscheidssong’ Get Back. Daarnaast bevat de game ook nog enkele extra’s, waaronder een kerstsong die opgenomen werd in 1963 voor de leden van de fanclub. En om alles zo realistisch mogelijk te maken, is op geen detail gekeken: voor sommige liedjes werd de originele liveopname gebruikt, waarbij de makers ook het achtergrondlawaai overnamen, zodat het echt klinkt alsof je in de Cavern staat te spelen. En net zoals op de plaat gaat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band in de game ook naadloos over in With A Little Help From My Friends. Nu alleen nog even uitmaken wie er Billy Shears moet zijn.

The Beatles Rock Band

Uit op 9/9, voor Xbox 360, PlayStation3 en Wii. Naast de gewone editie verschijnt ook een ‘Limited edition’, met onder meer een replica van Paul McCartneys basgitaar en een speciaal drumstel.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content