War of the Worlds. Vanaf 29/6 in de bioscoop. www.waroftheworlds.comEen eerste beeld uit War of the Worlds, de nieuwe film van Steven Spielberg met Tom Cruise in de hoofdrol en wellicht een van de belangrijkste releases van het jaar. Het wordt in ieder geval de duurste film van 2005, want met een budget van 200 miljoen dollar zet War of the Worlds niet alleen de concurrentie van dit jaar, maar ook die van alle jaren daarvoor in de schaduw. (Enkel Titanic van James Cameron komt in de buurt.) War of the Worlds is natuurlijk gebaseerd op de gelijknamige novelle van H.G. Wells uit het einde van de 19e eeuw, waarin Marsmannetjes het Victoriaanse Engeland op stelten zetten. Het boek van Wells is populair bij filmmakers: in de jaren vijftig werd het al eens verfilmd en in de jaren tachtig kwam er een tv-serie naar het boek, al is de meest ophefmakende bewerking natuurlijk de beruchte radioversie van Orson Welles uit 1938. Welles’ War of the Worlds was zo realistisch dat er een golf van paniek door de Verenigde Staten ging en bezorgde burgers de straat oprenden in de overtuiging dat de Marsmannetjes daadwerkelijk geland waren.

Spielberg droomde al van in de jaren negentig van een eigen War of The Worlds, maar het project kwam pas vorig jaar in een stroomversnelling. En dat mag u letterlijk nemen, want hoewel men eerst van plan was om de film in 2007 in de zalen te brengen, werd die releasedatum vorige zomer plotseling met twee jaar vervroegd, waardoor er maar zeven maanden meer overbleven voor de opnames. Die tijdsdruk zorgde er onder meer voor dat Spielberg alle grote actiescènes in het begin moest filmen, zodat de computereffecten (een vijfhonderdtal) op tijd klaar konden zijn. Maar met een budget als het zijne kun je je natuurlijk al wat zotte kosten veroorloven: zo gaat het verhaal dat voor buitenopnames de filmstudio mensen die hun auto hadden geparkeerd in de straat cash geld in de hand stopten om zo snel mogelijk baan te ruimen, zodat de crew verder kon werken.

Overigens, pour la petite histoire: eind maart komt er nóg een War of the Worlds uit. Een kleiner bedrijfje heeft, voor een magere tien miljoen dollar, ook een filmversie gemaakt, naar eigen zeggen de ‘eerste authentieke adaptatie’ van het boek omdat het de Victoriaanse setting behoudt (Spielberg verplaatst het verhaal naar een moderne omgeving). We vermoeden toch dat die verfilming een beetje zal verdrinken in het geweld van de tandem Spielberg-Cruise. (S.W.)

‘Wie wil er nu de leider van Niger uitnodigen in een praatprogramma? Het is altijd: vraag Geldof maar. Ik ben Mr. Bloody Africa!’

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content